"Трохи вранішніх новин" (10 березня) - Денис П'ятигорець

"Трохи вранішніх новин" (10 березня) - Денис П'ятигорець

1. На фінішній прямій до безвізу. Комітет Європарламенту з громадянських свобод, юстиції та внутрішніх справ (LIBE) остаточно затвердив проект законодавчої резолюції про внесення України до переліку третіх країн, громадянам яких скасовуються візові вимоги. От, якщо чесно, то раніше я чекав на безвіз, як на видатну подію в історії моєї держави. Це ж не просто бюрократичний реверанс. Це визнання моєї країни адекватною європейською державною. Але за останні кілька місяців мої пріоритети змінилися. Тепер я дуже хочу подивитися в очі тим, хто кричав «Вам нікагда безвіз нє дадут. Патамушта Ахмєтов нє сідіт, Ліпєцк, Парашенка прєдатєль, таріфи, будєт трєтій майдан, всє будітє бєжать із страни».

2. Палата представників Конгресу США підтримала виділення $150 млн на військову підтримку України, включаючи, зокрема, надання летальної зброї оборонного спрямування.

3. Верхня палата канадського парламенту, Сенат, затвердила Угоду про зону вільної торгівлі з Україною в другому читанні

4. В росіян в Гаагському суді був черговий зашквар. Вони заявили, що немає доказів постачання російської зброї в ЛДНР. В тому числі немає доказів того, що БУК, яким збито МН17 прийшов саме з РФ. Але кілька місяців тому в сусідньому Амстердамі слідчі цей факт довели. Тому в російської делегації народилася чергова офігєнна теза: «Невідомі, які передавали бойовикам на Донбас пускову установку ЗРК Бук, яка збила пасажирський лайнер рейсу МН17, мали намір використовувати його для зміцнення ППО "ДНР/ЛНР"». Корочє, росіяни змогли вивести мем #ЭтоНеМы на новий рівень тупості. І от слухаєш отих російських представників та уявляєш собі, щоб було, як би на цьому судовому засіданні був Генадій Москаль? От як би він десь з гальорки коментував виступи русні?

5. Генеральна прокуратура України встановила осіб, які причетні до вчинення обстрілу пасажирського автобуса у Волновасі, в результаті якого загинуло 12 людей. Особами, причетними до вчинення теракту назвали полковника ЗС Росії, громадянина Росії Анатолія Сінельникова і українського громадянина Шпакова. Всі ці докази вже передані в суд ООН.

6. Президент України Петро Порошенко виступає за ухвалення закону про збільшення частки української мови на телебаченні.

7. Схоже в ГПУ до мене прислухаються. Кілька дні тому я написав про те, що немає сенсу постійно арештовувати активи Януковича, коли суд постійно знімає всі ці арешти. І ось маємо новину - Генеральна прокуратура звинувачує Печерський суд у допомозі у виведенні арештованих коштів Олександра Януковича з ПАТ "Всеукраїнський банк розвитку".

8. У січні 2017 року платоспроможні банки отримали 338 млн. грн. чистого прибутку. За аналогічний період минулого року банківська система отримала чистий збиток у розмірі 890 млн. грн.

9. За останні 3 роки частка банків з російським державним капіталом на ринку України зменшилася з 45% до 8%. Про це розповів голова Ради НБУ Богдан Данилишин

10. На Донбасі бійці 72-ї бригади дізлайкнули чергового зіщітніка руського міра, якого звали Нісонов Мурафжан Намірович. На хрєн вже з тим, що він з РФ. Цим вже нікого не здивуєш. Але ж яка іронія - «за русь-матушку» вступився не Іван, а Мурафжан.

11. Ой, а что случілось? Починаючи з квітня, кількість "гуманітарних конвоїв" на територію окупованих Росією окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) буде скорочено з двох до одного в місяць

12. Уряд України перейшов на електронний документообіг. Обсяг документів, включно зі зверненнями громадян, які опрацьовують урядові структури, достатньо великий. Тепер уже щодня понад 3 000 документів пересилаються центральними органами влади в електронному вигляді.

13. Київські патрульні отримали від Японії цифрову систему радіозв’язку, яка забезпечить підрозділи надійним та захищеним від прослуховування радіозв’язком з сучасними сервісами та можливостями

14. "Донька" скандинавської Lantmannen компанія ПрАТ Лантманнен Акса Україна вклала $15 млн у завод готових сніданків в Україні

15. Компанія “Укррічфлот” поповнила свій флот новим судном – ним став контейнеровоз DNIPRO LINE. Довжина судна – 106 м, ширина – 11 м, осадка – 4,08 м, дедвейт – 3200 т.

16. Заводи-філії ПАТ “Укрзалізниця” в період з 1 січня по 6 березня 2017 роки збудували 70 піввагонів – найбільш затребуваного рухомого складу.

17. Український стартап Petcube посів перше місце на Wearable Tech Show, обійшовши Nest і Amazon Alexa

Доброго ранку, Хунта!

Денис П'ятигорець