У Дніпропетровську майданівці обурені звільненням з-під варти посадовців, підозрюваних в організації «тітушок»

У Дніпропетровську майданівці обурені звільненням з-під варти посадовців, підозрюваних в організації «тітушок»

Учасники Євромайдану у Дніпропетровську обурені тим, що місцеві високопосадовці часів Віктора Януковича, які підозрювалися в організації «тітушок» для побиття мирних протестувальників, відпущені з-під варти. Як повідомляє Радіо Свобода, про це заявили на прес-конференції у Дніпропетровську члени чотирьох громадських організацій, які були учасниками Євромайдану.

За їхніми словами, Дніпропетровський апеляційний суд відпустив колишнього заступника голови Дніпропетровської облдержадміністрації та заступника голови обласної ради, взятих під варту півтора місяця тому.

Як зазначив керівник штабу ГО «Євромайдан-Дніпро» Ігор Руденко, громадські активісти обурені тим, що заарештовані високопосадовці уже на волі і навіть не вибачились перед постраждалими від рук «тітушок». «Ми не хочемо нічиєї крові, але ніхто з них не захотів навіть вибачитися або компенсувати збитки постраждалим», – сказав він.

Водночас голова ГО «Майдан-Січеслав» Віктор Романенко заявив, що «ситуація, яка склалася зараз, говорить про повернення до влади тих, проти кого люди вийшли на Майдан».

Про те, що посадовців, імовірних організаторів побиття «тітушками» мирних громадян у Дніпропетровську, минулого тижня випустили на волю, заявив у фейсбуці колишній заступник голови ОДА Геннадій Корбан. Він зажадав від президента України втрутитись у ситуацію.

Як повідомляла обласна прокуратура 3 березня, двом високопосадовцям Дніпропетровщини – заступникові голови Дніпропетровської обласної ради та колишньому заступникові голови Дніпропетровської облдержадміністрації – повідомили про підозру у вчиненні злочинів проти місцевого Майдану у січні 2014 року. За даними прокуратури, їх обвинувачують за кількома статтями Кримінального кодексу України: перевищення влади, що спричинило тяжкі наслідки, організація масових заворушень, що супроводжувались насильством, умисне перешкоджання законній діяльності журналістів тощо.

Як інформували у прокуратурі, слідство отримало «вичерпні докази того, що вказаними особами організований масовий виступ так званих «тітушок» проти учасників мирної акції протесту 26 січня 2014 року біля ОДА».

26 січня 2014 року під Дніпропетровською облдержадміністрацією під час акції протесту проти тодішньої влади і на підтримку євроінтеграції сталось побиття «тітушками» мирних демонстрантів, постраждали десятки людей, зокрема, журналісти.