У Харкові пройде фестиваль «День однієї вулиці»

У Харкові пройде фестиваль «День однієї вулиці»

У Харкові пройде фестиваль «День однієї вулиці», який стартує 19 вересня з благодійної акції, передають "Спектр новости" з посиланням на city.kharkov.ua.

Як повідомили організатори, проект спрямований на знайомство городян зі старовинними вулицями міста і відомими людьми, які там жили. Для цього в певний час будуть вибирати по одній вулиці і проводити по ній екскурсії. «Харків - красиве місто з багатою історією, який заслуговує, щоб жителі знали про нього якомога більше», - зазначають організатори.

Стартує проект у місці з незвичайною історією - Старому цирку на пл. Міліціонера, 17. Гостей акції познайомлять з унікальною будівлею цирку Грікке, проведуть по його невідомих місцях, проведуть екскурсії по прилеглих до цирку вулицях (вул. Полтавський Шлях - колишня Катеринославська та пл. Міліціонера - колишня Жандармська площать). Також для гостей фестивалю проведуть лекцію про заснування міста, презентують проекти про Харків, його історію, архітектурну спадщину, про відомих харків'ян. У дворі цирку працюватимуть ярмарок, майстер-класи, дитяча зона, фуд-корт, зона відпочинку з музичним супроводом. Крім того, гості фестивалю зможуть взяти участь у сімейному шапіто-квесті, а найактивніші - в пішохідному квесті.

Організатори обіцяють відтворити атмосферу старого цирку з повітряними кулями, чарівними вогнями, солодкою ватою, клоунами та іншими розвагами. Завершить вечір виступ юних зірок цирку - фіналістів шоу «Україна має талант», дитячо-юнацької студії циркового мистецтва «Старий цирк».

Як зазначили організатори, «День однієї вулиці» - проект благодійний, всі зібрані від проведення акції кошти передадуть на розвиток Старого цирку і підготовку будівлі до зими. «Цей фестиваль - не просто можливість познайомитися з містом, в якому ми живемо, але й долучитися до збереження його історичної спадщини. Також цей проект - наша посильна допомога дітям. На екскурсії та вечірню виставу ми запросимо дітей з малозабезпечених сімей та дітей переселенців», - зазначили організатори проекту.

Взяти участь у фестивалі можуть усі бажаючі. Початок акції - о 12:00, початок вистави - о 19:30.

Організатор фестивалю - ініціативна група «День музики».

Довідка. Старий харківський цирк - найстаріший в Україні. У 1886 році на замовлення Генріха Грікке архітектор Хрустальов побудував спеціальний будинок, який можна було використовувати як цирк і як театр. З його історією пов'язано багато відомих імен - тут починали свій шлях як клоуни-дресирувальники Володимир і Юрій Дурови, приборкувачі левів Олександр Буслаєв та Ірина Бугримова, клоуни Карандаш і Костянтин Берман, дресирувальник Борис Едер, ілюзіоніст Еміль Кіо, легендарний наїзник Енріко Труцці, який першим в історії циркових вистав почав жонглювати палаючими смолоскипами стоячи на коні; дует Юрія Нікуліна та Михайла Шуйдіна. У цирку-театрі виступали не тільки акробати, жонглери, дресирувальники, коміки, але й театральні трупи під керівництвом корифеїв українського театру Кропивницького, Саксаганського, Садовського.

Цирк давав вистави до 1977 року, поки в місті не відкрили новий цирк, побудований на пл. Урицького (нині - пл. Ірини Бугримової). Зараз у Старому цирку розташоване ДП «Українська творча дирекція з підготовки циркових атракціонів та номерів» (дитячо-юнацька студія циркового мистецтва).