У Харкові розробили прилад попередження про грозу

У Харкові розробили прилад попередження про грозу

Пристрій, що сигналізує про наближення грози розробляють в Харкові. Щороку від блискавки гинуть люди й виходить з ладу електроніка. Ноу-хау, аналогів якого, кажуть вчені, в світі нема, допоможе зменшити збитки та зберегти людські життя, повідомляють podrobnosti.ua.

У цій лабораторії наукового інституту "Молнія" штучно створюють грози та блискавки.

"Ось між цими площинами ми створюємо, імітуємо варіант появи хмари".

Цей металевий стрижень збирає електричні імпульси, тобто сигнали про грозу, яка насувається. Далі сигнал надходить до такої невеличкої коробочки.

"І це електронний блочок, який у мене зараз в руках, що перетворює сигнал з цього стрижня в сигнал по радіоканалу, який може включити або світлову, або звукову сигналізацію", - пояснює керівник науково-дослідного відділу «Електромагнітна сумісність та безпека» інституту "Молнія" Володимир Князєв.

Сирена завиє за 15 хвилин до того, як вдарить блискавка, й "відчує" грозову хмару за десять кілометрів. Такі пристрої можна встановлювати, приміром, у селах, щоб люди знали, коли вимикати електроприлади, які може зіпсувати удар блискавки. А ще - на відкритих ділянках.

"Це могли б бути будинки відпочинку, це могли б бути піонерські табори, це могли б бути гольф-клуби. Це могли б бути організовані пляжі. І муніципальна влада, і власники невеликі гроші витратять, щоб таку систему оповіщення поставити", - каже Володимир Князєв.

Розробкою цього ноу-хау вже півтора року займаються аспіранти-політехніки. Теоретичні досліди вже позаду. Попереду - польові випробування.