У Каліфорнії закриють останню атомну електростанцію

У Каліфорнії закриють останню атомну електростанцію

До 2025 року у Каліфорнії планують закрити останню в штаті атомну електростанцію - Diablo Canyon - і перейти на відновлювані джерела енергії.

Компанія Pacific Gas & Electric Company (PG&E), яка постачає електрику 16 млн осіб на території центральної та північної Каліфорнії, вирішила не продовжувати ліцензію на експлуатацію АЕС, передає Росблат.

Наразі Diablo Canyon, на якій встановлено два енергоблока загальною потужністю 2,3 ГВт, виробляє 20% електрики, яку постачає PG&E або 6% від усієї виробленої в штаті електроенергії. Згідно з даними, робота енергоблоку №1 на АЕС Diablo Canyon буде припинена 2 листопада 2024 року, а енергоблок №2 закриють 26 серпня 2025 року.

До 2030 року Каліфорнія сподівається отримувати від поновлюваних джерел 50% всієї енергії. При цьому PG & E зобов’язалась до 2031 року збільшити частку відновлюваної енергії у своєму портфелі до 55%.

Про закриття АЕС почали говорити давно. Ядерні реактори Дьябло Каньйон розташовані в 600 м від однієї з ліній розлому каньйону, інші лінії також зосереджені неподалік. Ще в 2013 році вчені заявили, що атомна станція не відповідає правилам сейсмічної безпеки.

Після того, як закінчиться термін ліцензії, PG&E перейде на відновлювані джерела, переважно сонячні і вітряні установки, які до 2031 року будуть виробляти 55% енергії. Це перший випадок, коли діяльність АЕС візьмуть на себе альтернативні джерела енергії.