У Латвії встановили новий радіолокатор для охорони повітрянного простору від російських літаків

У п'яти кілометрах від латвійського міста Вентспілс на березі Балтійського моря відкрили новий радіолокатор, відповідальний за контроль повітряного простору. Тепер збройні сили Латвії можуть повністю контролювати те, що відбувається на кордонах країни

Про це повідомляє depo.ua з посиланням на Delfi.

Ідентичні пристрої також встановлені в латвійських містах Резекне і Лієлварде.
Голова Національних збройних сил Раймонд Граубе заявив, що радіолокатор "запущений у потрібний час", враховуючи ситуацію з постійно зростаючим числом польотів військової авіації уздовж кордонів Латвії.

Він також зазначив, що нова система дозволить виявляти навіть літаки із вимкненими транспондерами, які часто відключають російські військові льотчики.
Крім цього, радіолокатор будуть використовувати для рятувальних робіт на морі та боротьби з контрабандистами.

Міністр оборони Раймонд Вейоніс розповів, що це лише перший етап посилення засобів контролю і спостереження повітряного простору Латвії. До наявних локаторів додадуть радари, здатні виявляти об'єкти на малих висотах, а також протиповітряні ракетні системи.

Як повідомлялося, уряд Латвії виділив на розвідку і спостереження за повітряним простором, а також на протиповітряну оборону (ППО) додатково 158 млн євро.
На ці кошти планується придбати сенсори для спостереження за повітряним простором, радіолокатори, індивідуальні системи ППО і зброю.

На початку року вищі посадові особи держави вирішили з урахуванням геополітичної ситуації збільшити оборонний бюджет Латвії до 2% ВВП до 2018 року, а не до 2020, як планувалося раніше.