У Литві "через пропаганду" припинили мовлення "РТР-Планета"

У Литві "через пропаганду" припинили мовлення "РТР-Планета"

Литва вперше в історії Європейського Союзу на три місяці припинила мовлення телеканалу, зареєстрованого на території Європи.

Телеканал "РТР-Планета", який є міжнародною версією російського федерального телеканалу "Росія 1", порушив Закон про інформування громадськості, вирішила литовська влада.

Як заявили Російській службі Бі-бі-сі в Державній комісії Литви з теле- і радіомовлення, російський телеканал, який в Європі веде мовлення через зареєстровану в Швеції компанію, "викрито у поширенні пропаганди, розпалюванні міжнаціональної ворожнечі і закликах до війни", що за литовськими законами вважають порушенням закону.

"Всі ці речі дійсно є (Заклики до війни, розпалювання міжнаціонального розбрату. - Ред.]. Це зафіксувала компетентна установа - Департамент стратегічних комунікацій литовської армії", - сказав після засідання голова комісії Едмундас Вайтекунас.

За його словами, мовлення телеканалу вирішили припинити на три місяці після заяв віце-голови Держдуми Росії Володимира Жириновського, що пролунали 18 січня в телепрограмі "Недільний вечір з Володимиром Соловйовим". Політик, за матеріалами комісії, "закликав Росію до "маленької, але переможної війни на Донбасі, в Києві та Брюсселі".

Як заявили в комісії, "ці й інші висловлювання пана Жириновського в ефірі телеканалу "РТР-Планета" не можна не сприймати серйозно, оскільки він у Росії займає високу посаду і висловлює офіційну позицію".

Вперше в Євросоюзі

Рішення про припинення на три місяці мовлення телеканалу в Литві набуде чинності в понеділок, 13 квітня. За литовськими законами рішення не можна оскаржити в суді.

Раніше комісія з теле- і радіомовлення забороняла контент низки російських телеканалів, однак рішення про повне відключення телеканалу ухвалюється вперше. Хоча представники кабельних мереж і раніше за власною ініціативою "вимикали" російські канали після того, як викрили поширення, на думку литовських експертів, невірної інформації.

Рішення про повне відключення іноземного телеканалу в Литві прийняте вперше

Голова Асоціації кабельного телебачення Литви Вайва Жукене заявила Російській службі Бі-бі-сі, що кабельні оператори "зобов'язані виконувати рішення комісії". Тепер, за словами пані Жукене, оператори розпочнуть пошук альтернативи російському каналу, який був популярним серед російськомовного населення Литви.

"Глядач за кілька років вже звик до каналу, і нам буде не просто його переорієнтувати. Але, звичайно ж, якщо порушення будуть фіксуватися і надалі, ми почнемо шукати альтернативу", - сказала пані Жукене в інтерв'ю Російській службі Бі-бі-сі.

Про готовність виконувати рішення комісії заявили й представники супутникового телебачення, що діють на території Литви, зокрема, шведська компанія Viasat.

Джерело: http://www.bbc.co.uk/