У Міносвіти вирішили взятись за плагіаторів

У Міносвіти вирішили взятись за плагіаторів

Міністерство освіти і науки України вирішило взятись за проблему плагіату у роботах студентів, аспірантів та викладачів.

Про це у вівторок, 11 серпня, на брифінгу в Києві розповів міністр освіти та науки України Сергій Квіт, повідомляє прес-служба МОН, передає 24tv.ua.

Зокрема, міністр підписав наказ "Про оприлюднення дисертацій та відгуків офіційних опонентів", згідно з яким дисертації та відгуки на них мають бути опубліковані на офіційних сайтах не пізніше ніж за 10 днів до дня захисту, автореферати дисертації — не пізніше ніж за 30 днів до дати захисту, а матеріали на сайті зберігатимуться протягом 3 місяців з дати видачі диплома.

Крім цього, дисертації у відкритому доступі зберігатимуться в Українському інституті науково-технічної і економічної інформації, аби виші, використовуючи відповідне програмне забезпечення, мали можливість перевіряти дисертаційні роботи на плагіат.

У нас є кілька програм, які можна використовувати задля виявлення плагіату. Але головне — це не просто застосування антиплагіатної програми, а головне – це виявлення плагіату в текстах наукових робіт, — заявив Квіт.

За його словами, міністерство хоче дозволити відрахування студентів та викладачів, у роботах яких буде виявлено плагіат.

"Плагіаторів треба або звільняти з роботи або виганяти з університету, для того щоб в подальшому такі люди мали проблеми при прийомі на іншу роботу", — додав Квіт.