У МВС відкрили 21 кримінальне провадження щодо діяльності псевдоволонтерів

Міністерство внутрішніх справ розпочало вже 21 кримінальне провадження за фактами збору коштів волонтерами нібито на потреби військових АТО чи їхніх сімей.

Про це повідомили у відомстві, передає http://www.hromadske.tv/.

«Згідно з оперативною інформацією, в м.Києві та на залізницях встановлено, що у провадженні органів внутрішніх справ перебувало 21 (за ст.ст. 190, 191 КК України) кримінальне провадження за фактами збору коштів волонтерами на нібито необхідності воїнів АТО або їх родин. Зокрема, такі факти зареєстровані в м.Києві - 6, в Херсонській - 4, Волинській, Запорізькій, і Миколаївській - по 2, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Одеській та Полтавській – по одному», – йдеться у повідомленні.

Одну справу вже направили до суду, трьом особам повідомили про підозру, у дев’ятьох – триває досудове розслідування, вісім – закриті через відсутність події кримінального правопорушення чи відсутність в діянні складу кримінального правопорушення.

За словами слідчих київського управління МВС, за 2014-2015 рік в органах внутрішніх справ зареєстровано 61 заяву про факти шахрайських дій осіб та організацій.

«Як правило, невстановлені особи, які діяли від імені волонтерів, вказували, що вони є представниками благодійних фондів чи організацій таких як: «Дитячі долоні»,» «Сильні люди», «Знедолені діти», «У ритмі серця», «Дев'ять життів», «Людський промінь світла», «Спілка матерів», «Опора, Віра, Любов», тощо і від імені цих організацій або фондів здійснювали збір пожертвувань або представлялися учасниками АТО і просили кошти на лікування за кордоном», – повідомили у МВС.