У Польщі тисячі людей протестують проти реформи освіти

У Польщі тисячі людей протестують проти реформи освіти

У Варшаві проходить маніфестація проти освітньої реформи, в якій беруть участь вчителі, батьки і представники місцевого самоврядування з усієї Польщі. Учасники акції протесту, організованої Об’єднанням польських вчителів, вийшли на вулиці під гаслом "Стоп змінам в освіті" або "Камо грядеши, освіто". За інформацією організаторів, на акцію прийшли 50 тисяч осіб, поліція говорить про 10-15 тисяч демонстрантів.

"Ми маємо гарну нову гімназію, збудовану за рахунок кредитів. Її хочуть у нас ліквідувати. Загалом, є три гімназії: одне об’єднання шкіл і дві міські гімназії. Вони мають дуже добре устаткування. Отже, їхня ліквідація буде, справді, ударом нижче пояса", - розповідає один із організаторів акції.

Зазначимо, що освітня реформа передбачає повернення до 8-річної початкової школи, 4-річних ліцеїв та 5-річних технікумів, а на зміну професійним школам прийдуть двоступеневі галузеві школи.

З 1 вересня 2017 року припиниться набір до гімназій. Міністерство національної освіти переконує, що у зв’язку зі змінами в системі освіти пройшли консультації, дискусії, а сама реформа добре розрахована і розпланована.