У Полтаві лікарі переплутали дітей і зробили операцію не тій дитині

У Полтаві лікарі переплутали дітей і зробили операцію не тій дитині

У Полтавській міській дитячій лікарні переплутали двої дівчат і зробили оперцію не тій дитині. Втім, медики своє провини не визнають.

3 червня в Полтавській міській дитячій лікарні 3-річній Альбіні, хворій на рефлюкс лівої нирки (сеча не витікає з міхура, а повертається у сечовід та нирку) мали ввести спеціальний гель у сечовий канал без хірургічного втручання, щоб сеча не збиралася в нирці. Дитину забрали в операційну. Протримали 4 год. замість 30 хв., як обіцяли лікарі. Мати побачила на її спині 10-сантиметровий шов із правого боку.

Медперсонал переплутав Альбіну з 5-річною Юлією Разін, якій того дня мали видалити камінь із правої нирки, вважають матері дівчат.

Мати постраждалої дівчини Альона Гохалтер розповіла журналістам Gazeta.ua, що поряд із палатою, де лежала її донька, готували дитину до видалення каменю в нирці. Каталку, якими везуть в операційну, поставили між двома палатами. Сказали покликати Альбіну. Я застелила каталку, роздягла доньку. З медсестрою повезли її до операційного блоку. Минає 20, 40 хвилин — до мене ніхто не виходить. Весь цей час до мене підходила Оксана Разін. Питала, чи не вивезли ще Альбінку. Каже: її донька вже хоче їсти. Минуло близько 4 годин, коли з операційної вийшла медсестра і кричить на весь коридор: Гохалтер, на операцію!

Я ледь не впала, моя дитина вже 4 години у вас! Медсестра почала тикати рукою в журнал із записами між двома прізвищами — Гохалтер і Разін. А хірург у цей час розказував Оксані про операцію її дитини. Разін говорить: що ви несете, моя дитина у гральній кімнаті, будете оперувати? Лікар наче не чує: у вашої доньки камінь був і ми його роздробили. Але відкрилась кровотеча й операція затяглася.

— Питаю лікаря: ви дітей переплутали? Він мовчить, закрив двері у свій кабінет. Медсестри усміхаються: не дітей, а мам переплутав, коли говорив про операцію.

Я знову до нього, несу рентгенівські знімки Альбіни. Дивіться, в неї рефлюкс. Він заспо­коює: коли робили корекцію, побачили, що в нирці збирається рідина. Аби її спустити — зробили надріз. Мовляв, буде у вас здорова нирка.

Я трохи заспокоїлася, хірурги розійшлися. Була впевнена, що нам таки прооперували рефлюкс на лівій нирці. А через 2 години анестезіолог сказав, що різали справа. Зніяковів: вибачте, не хотіли вам говорити.

Я вважаю, вони шукали каміння, яке було в іншої дитини. Зараз в очі сміються: лікарської помилки не було, операцію зробили ідеально.

Альбіна після операції погано їсть, температурить, — продовжує Альона Гохалтер. — У туалет сама сходити не може. Гель тепер хіба через півроку можна вводити. Тут не робитимемо, зберу гроші на столичний Охмадит. Поки що житимемо в лікарні.

Юлії Разін досі не зробили операцію на нирці.

Нам сказали, що зроблять операцію наступного дня, — продовжує Оксана Разін. — Однак лікар Володимир Мельник зранку повідомив, що йде у відпустку до 23 червня. У дитини болі, коліки, рве часто. Прошу: ви ж обіщали, я мати-одиначка, в людей 1200 гривень позичила. А він: "Ні, приходьте в кінці місяця". У Харкові така операція 10 тисяч гривень коштує. Не потягну, чекатимемо Мельника. Але Альону з Альбіною не залишу. Як буде суд — підтверджу, що дітей сплутали.

 Міліція відкрила кримінальне провадження.

— Хірурги зробили операцію не тій дівчинці, — каже Олег Бех, начальник обласної міліції. — Є інформація, що персонал лікарні намагається приховати докази їхньої колосально грубої помилки.

9 червня в медзакладі завершили службове розслідування.

— Ми не вважаємо, що була лікарська помилка. Матеріали перевірки передали в міліцію, — каже начмед Степан Вернигора.