У Росії через суди почали переслідувати Свідків Єгови

У Росії через суди почали переслідувати Свідків Єгови

Суд у справі 16 Свідків Єгови у Таганрозі почався допитом двох свідків звинувачення.

Суд у справі 16 Свідків Єгови, обвинувачених у екстремізмі, допитав вчора, 14 квітня, двох свідків звинувачення. Сьогодні засідання суду у Таганрозі продовжились і будуть проходити кожен робочий день до 22 квітня. Про це передає “Кавказький вузол“.

Раніше 16 членів громади Свідків Єгови у Таганрозі були обвинувачені у екстремізмі, так як, за версією слідства, у 2011 році продовжували проводити молитовні богослужіння і вивчення літератури, визнаної екстремістською, після заборони громади Ростовським облсудом у вересні 2009 року.

30 липня міський суд Таганрога засудив чотирьох підсудних до умовного позбавлення волі, також їм і ще трьом членам Свідків Єгови були призначені штрафи. Однак усі засуджені були звільнені від їх сплати у зв’язку із закінченням строків давності. Ще дев’ять підсудних були виправдані. 8 серпня усі 16 фігурантів справи подали скарги на вирок міського суду. Цього ж дня вирок оскаржила і прокуратура Ростовської області.

З березня 2015 в Таганрозькій міському суді почалося повторний розгляд справи. На суді 17 березня були опитані двоє свідків звинувачення. 31 березня суд відклав засідання на 14 квітня через хворобу одного з адвокатів. Як розповів кореспонденту “Кавказького вузла” один з адвокатів обвинувачених Антон Омельченко, 14 квітня в суді були допитані ще двоє свідків. “Один зі свідків пояснив, що він знає одного з обвинувачених – Миколу Троцюка (був головою ліквідованої судом місцевої релігійної організації Свідків Єгови в Таганрозі). Знає його тільки з хорошого боку, що у нього міцна сім’я, що він добре себе проявив на роботі. Решту обвинувачених, він заявив, що не знає. Цей же свідок сказав, що він укладав договір оренди того приміщення, де Свідки Єгови проводили богослужіння у 2011 році. Це була його особиста воля, він ні з ким це не погоджував, ніхто це йому не доручав”, – розповів Антон Омельченко.

Омельченко додав, що цей свідок також є прихильником віросповідання Свідків Єгови і проходить як обвинувачений по іншій кримінальній справі стосовно п’яти Свідків Єгови Таганрога, але по даній справі ще тривають слідчі дії. За словами адвоката, другим був допитаний директор підприємства, де знаходилося те саме приміщення для богослужіння.

“Він пояснив, що укладав договір оренди приміщення зі свідком, який був допитаний раніше. Також він заявив, що договір оренди вони уклали спеціально для проведення богослужінь, і що вони обидва були впевнені, що нічого незаконного не роблять. Навпаки, вони були впевнені, що дотримуються закону про свободу совісті і релігійних об’єднань “, – заявив адвокат, уточнивши, що сам директор підприємства – не Свідок Єгови.

У прес-службі суду кореспонденту “Кавказького вузла” заявили, що коментарів у справі не дають. Сторона звинувачення також виявилася недоступною для коментарів.
У той же час прокуратура повідомляє, що стосовно таганрозьких Свідків Єгови у даний час “порушено і розслідуються три кримінальні справи, в тому числі у зв’язку з залученням неповнолітнього у вчинення злочину з мотивів релігійної ненависті. Кримінальне переслідування здійснюється стосовно 16 осіб, четверо з яких є лідерами вказаної організації”, йдеться на сайті прокуратури Ростовської області.

Джерело: ІНФОРМАТОР