У Росії функціонує таємний госпіталь, у якому лікують бойовиків з України

У Росії функціонує таємний госпіталь, у якому лікують бойовиків з України

Ростовська журналістка Олена Романова каже виявила таємний госпіталь для бійців, які втратили кінцівки, воюючи проти українських сил у Східній Україні, передає Радіо Свобода.

Її стаття, яка з'явилася 1 червня в The New Times, містить інтерв'ю з пораненими сепаратистами і фотографії покалічених пацієнтів.

«Це засекречений реабілітаційний центр для людей, постраждалих в ході бойових дій, – пише вона. – Більшість з тих, кого привезли сюди, втратили кінцівки. Більшість з них українці».

Репортаж ще раз кидає тінь на запевнення Росії, що вона не втягнута в конфлікт на території України.

За словами Романової, шпиталь розташовується в окремому будинку в тихому районі Ростова-на-Дону.

Вона каже, що місцеві жителі забили на сполох після того, як побачили карети швидкої допомоги з українськими номерами і поранених, які шкутильгали на милицях.

В статті Романова пише, що один з керівників шпиталю на ім’я Ігор погодився впустити її за умови, що журналістка не буде називати прізвищ або фотографувати обличчя пацієнтів.

Повідомляється, що Ігор сказав їй, що в шпиталі в даний час на лікуванні перебувають 34 особи, а всього лікування отримали півтори сотні осіб.

Він відмовився розкрити інформацію про те, хто фінансує об'єкт, сказавши лише, що гроші надходять з приватних пожертвувань.

Серед пацієнтів, як повідомляється, є принаймні один боєць з Росії, а не з України.

Романова каже, що вона говорила з Василем, який ідентифікував себе як добровольця зі Свердловської області Росії і який втратив ногу в результаті вибуху міни менше, аніж через тиждень після того, як дістався свого підрозділу в Донецьку.

Журналісти з «Радіо Ростов» змогли відвідати шпиталь після того, як зробили інтерв’ю з Романовою.

Вони сказали, що їм вдалося встановити, що заклад фінансується головним чином за рахунок бізнесменів з Москви та Карелії в розмірі $ 3700 на місяць.

Радіо Свобода повідомляла про подібний заклад в Азові, що в Ростовській області, у лютому цього року.

Два десятка українських сепаратистів отримували лікування там у той час.

Азовський шпиталь теж був створений у приватному будинку. І, як і пацієнти ростовського шпиталю, там вони теж не знали, хто платить за лікування.