Як Ізюм чинив опір окупації? | 14 серія Деокупації • Ukraїner

Як Ізюм чинив опір окупації? | 14 серія Деокупації • Ukraїner

Під час експедиції звільненими територіями Слобожанщини у другій половині вересня команда Ukraїner відвідала місто Ізюм, що перебувало під р*сійською ок*пацією понад п’ять місяців. Протягом весни і літа Ізюм був одним із міст, по яким р*сійські загарбники вгатили найбільше ракет. Через їхні дії більшість цивільної інфраструктури та житлової забудови міста зруйнована або пошкоджена. 10 вересня 2022 року внаслідок успішного контрнаступу ЗСУ відвоювали Ізюм.

Ми зустрілися із Михайлом Шевченком, колишнім співробітником Ізюмського управління поліції, якого ок*панти запроторили до катівні, де він пробув два тижні. Чоловік поділився спогадами про те, як відбувалися допити і яким був побут бранців. Відомо про щонайменше кілька подібних катівень в Ізюмі. У них р*сіяни незаконно утримували, катували й вбивали цивільних, бійців тероборони, поліціянтів, військових. Також ми побували на місці найбільшого масового поховання в Ізюмі, де було виявлено тіла українців, які загинули від рук р*сіян і під час обстрілів.

Крім цього, ми познайомилися з Миколою Калюжним, випусковим редактором місцевого видання. Він розповів про те, як підняли перший український прапор над звільненим Ізюмом, і поділився історіями опору місцевих мешканців.

На жаль, в Ізюмі були й ті, хто чекав на «р*скій мір». За розповідями очевидців, колаборанти повідомляли загарбникам місця дислокації українських військ і техніки, надавали списки тих, хто не підтримував ок*паційну владу. Попри всі жахи ок*пації, місцеві мешканці мужньо вистояли й радо зустріли визволення. Вони впевнені в перемозі України і вже будують плани на відбудову рідного міста.