У військову коаліцію проти ІДІЛ включається Німеччина

У військову коаліцію проти ІДІЛ включається Німеччина

Німецький уряд схвалив військову підтримку для боротьби проти угруповання "Ісламська держава" у Сирії. Парламент має розглянути це питання у середу.

Міністерство оборони країни пропонує направити до регіону розвідувальні літаки "Торнадо", військово-морський фрегат і 1 200 військових. Однак німецькі військові не братимуть участі безпосередньо у бойових діях.

Німеччина вирішила приєднатись до боротьби із ІД після прохання президента Франції Франсуа Олланда.

Рада Безпеки ООН одноголосно ухвалила внесену Францією резолюцію, що закликає країни об'єднати та подвоїти зусилля проти радикального угруповання "Ісламська держава", - пише ВВС

Документ закликає усі країни-члени ООН "вжити усіх необхідних заходів" у боротьбі проти джихадистів. Резолюцію ухвалили після смертельних нападів у Парижі минулої п'ятниці, відповідальність за які узяла на себе "Ісламська держава".

ІД також оголосила себе відповідальної за напади у Лівані раніше цього місяця. Крім того, інше близьке до ІД угруповання узяло відповідальність за катастрофу російського пасажирського літака А321 в Єгипті. Автори ухваленої в ООН резолюції також засуджують нещодавні напади у Анкарі й Тунісі. "Ісламська держава" є глобальною і безпрецедентною загрозою міжнародній безпеці", - йдеться в ньому.

Радбез ООН закликав інші держави "викорінити прихисток" бойовиків ІД та інших угруповань, створений у Іраку та Сирії. Документ також рекомендує країнам перешкоджати фінансуванню бойовиків і запобігати їхнім поїздкам до Іраку та Сирії.

Водночас резолюція не апелює до VII глави Статуту ООН, що дає конкретну правову санкцію на застосування сили, хоч Франціята Росія раніше вже заявили, що військові дії проти джихадистів виправдані з огляду на право країн на самооборону.

Внаслідок низки нападів у французькій столиці у п'ятницю, 13 листопада, загинули 129 людей. Паризькі атаки стали найкривавішими у Європі за останнє десятиліття.