Україна фактично перебуває в стані дефолту

Україна фактично перебуває в стані дефолту

Країна фактично перебуває в стані дефолту, його просто не оголошують. Про це заявив експерт Олександр Дудчак. На його думку, падіння економічних показників пов'язане з політикою МВФ, яка передбачає перетворення України на країну з практично безкоштовною робочою силою.

В Україні спостерігається падіння споживчого попиту. З початку 2015 року та по квітень оборот роздрібної торгівлі знизився на 25% порівняно з аналогічним періодом 2014 року, до 300,5 мільярда гривень. При цьому роздрібний товарообіг в Києві за даний період зменшився на 19% — до 45 мільярдів гривень.

Чому різко впав споживчий попит, і якими є прогнози з розвитку економічної ситуації в країні розповів економічний експерт Олександр Дудчак.

Чи справді попит впав у зв'язку з обмеженням доступу громадян до депозитів?
— Це лише один з факторів, і він абсолютно не головний. Те, що зараз відбувається, стало результатом процесу, який був запущений досить давно. І політично мотивований розрив економічних зв'язків приводить до розриву операцій з постачальниками комплектуючих, і к втраті ринків збуту. Втрата збуту веде до падіння рівня промислового виробництва. У випадку з Україною ми втратили ринки збуту, європейські ринки збуту нам так і не відкрили. Закриття підприємств означає збільшення безробіття, тобто збільшення частки населення з низькими доходами, а це дійсно впливає на сукупний попит. Місцеві виробники знижують обсяги виробництва через падіння попиту вже на їхні товари, що призводить до закриття підприємств, і, в свою чергу, — до нової хвилі безробіття. Зниження обсягів виробництва призводить і до падіння експорту, і до зменшення припливу валюти. Якщо не вистачає валюти, то це призводить до інфляції. Інфляція призводить до подорожчання імпортних товарів. Якщо в країні спостерігається брак валюти, приходять міжнародні кредитори і нав'язують свої вимоги, в результаті виконання яких населення убожіє, підвищуються тарифи на комунальні послуги. НБУ за підручниками збільшує ставку рефінансування, і при такій ставці рефінансування кредитування виробництва практично неможливо, що веде до продовження збільшення безробіття і зниження сукупного попиту. Це ми і бачимо на сьогоднішній день.

Наскільки важливим показником для економіки є споживчий попит?
— Це залежить від економічної концепції, яку сповідує держава. Наприклад, в США деколи гроші роздають перехожим, щоб стимулювати споживчий попит. Люди йдуть з цими грошима в магазин, купують якісь товари, ці товари мають бути замінені на нові, на склад повинні підвезти нову продукцію. У нашому випадку, звичайно, така політика недоречна, тому що ми не можемо надрукувати гривні в тих обсягах, які нам цікаві, щоб за ці гривні щось купити за кордоном для підтримки попиту. У нашому випадку потрібно збільшувати експортне виробництво, але, знову ж таки, в нинішніх умовах нарощувати виробництво товарів на експорт неможливо. Європа нас не пустить, з країнами СНД у нас вкрай складні відносини. Загалом, замкнуте коло. І навіть не коло, а спіраль, яка звужується з кожним днем.

Через падіння попиту можливий дефолт?

— Країна фактично перебуває в стані дефолту, його просто не оголошують, виходячи з політичних, а не економічних міркувань. І в такому стані можна економіку підтримувати досить довго. Можна комусь не виплачувати кредити, можна отримати ще додатковий обсяг допомоги від МВФ. І, по суті, мета МВФ — перетворити Україну на бананову республіку з безкоштовною робочою силою, а наша влада робить все, що від них вимагають в цьому плані.