Україна готується продати сотню нових літаків Ан-178

Про це повідомив журналістам генконструктор ДП "Антонов" Дмитро Ківа, передає depo.ua.

За його словами, Азербайджанська вантажна авіакомпанія Silk Way Airlines та ДП "Антонов" підписали контракт на поставку десяти літаків Ан-178.

Також "Антонов" уклав угоду про спільне виробництво цих літаків з КНР. Всі літаки будуть збиратися в Києві. Обсяг угоди не уточнюється.

Крім того, Китай уклав угоду про покупку двох Ан-178. Середня ціна одного літака становить $40 млн.

За словами Ківи, у купівлі зацікавлені також Саудівська Аравія і країни Перської затоки.

Літак буде офіційно представлений на паризькому авіасалоні Le Bourget.

Ан-178 - середній транспортний літак вантажопідйомністю 15-18 тонн. Його швидкість - 825 км/год, вантажопідйомність - 18 тонн (два стандартних морських контейнера), висота польоту - 12 км, дальність польоту - 5500 км. До того ж він здатний сідати і злітати з будь-яких аеродромів, у тому числі грунтових, що робить його затребуваним і для потреб оборони.

За приблизними оцінками фахівців, ціна на літак стартує від $25-40 млн. Цей літак прийде на заміну турбогвинтовим Ан-12 та С-160, у більшості з яких вичерпується ресурс. В першу чергу це стосується радянських Ан-12.

Льотні випробування нового Ан-178 почнуться в травні. На Антонові раніше заявили, що приступили до збірки другого дослідного Ан-178 для випробувань (вже виготовлений фюзеляж), а завод готує документацію для початку серійного виробництва.