Україна не готова до завершення останньої другої фази візової лібералізації з Євросоюзом

Про це у п’ятницю йдеться у спеціальній доповіді Європейської Комісії щодо виконання Україною Плану з візової лібералізації з ЄС.

«Основним пріоритетом є стале виконання юридичної та інституціональної роботи, зокрема, у сферах надання притулку, антикорупційних заходів, протидії організованій злочинності, торгівлі людьми та дискримінації. Виконання необхідних дій, зазначених у цьому звіті, дозволить Україні завершити виконання всіх умов другої фази Плану з візової лібералізації», - зазначається у документі.

При цьому у Комісії звернули увагу на певний прогрес, попри «виключні обставини», в яких сьогодні перебуває країна.

Водночас, заступниця міністра закордонних справ України Олена Зеркаль в коментарі "Укрінформу" висловила подив щодо вимог, про які йдеться у доповіді Єврокомісії. "На наш погляд, там є багато того, що викликає здивування в тому сенсі, чому знайшло відображення саме в доповіді щодо безвізового режиму, оскільки воно не було відзначене в Плані з візової лібералізації і взагалі не відноситься до питання безвізового режиму", - сказала вона.

Зеркаль, при цьому визнала, що є питання, які вимагають рішення усередині України. Зокрема, питання підключення прикордонників до бази даних Інтерполу. За оцінками української сторони, таке підключення та створення робочих місць, коштуватиме приблизно 100 млн грн.

Нагадаємо, Україна планувала отримати візову лібералізацію з ЄС на саміті Східного партнерства, що пройде у травні у Ризі. Діалог з ЄС щодо візової лібералізації триває з жовтня 2008 року.

Джерело: http://www.hromadske.tv/