Україна і ЄС уклали газову угоду

Україна і ЄС уклали газову угоду

15 країн Євросоюзу та Енергетичного співтовариства країн Центральної, Східної та Південно-Східної Європи підписали Меморандум про взаєморозуміння для створення інтегрованого ринку газу. Підписанти «домовилися працювати разом, щоб прискорити будівництво відсутніх ланок газової інфраструктури і для вирішення інших технічних та нормативних питань, які перешкоджають безпеці поставок, і для розвитку повністю інтегрованого та конкурентного енергетичного ринку в регіоні», повідомляє fakty.ictv.ua з посиланням на DW.

Також робота буде концентруватися не тільки на будівництві нових газопроводів, але і на ефективном використанні існуючої інфраструктури, наприклад, для забезпечення реверсних можливостей, йдеться в повідомленні. В якості пріоритетних були визначені, зокрема, такі проекти, як Трансадріатичний газопровід, термінал скрапленого газу в Хорватії та інші, які допоможуть диверсифікувати джерела поставок.

«В кінцевому рахунку кожна держава-член в регіоні повинна мати доступ принаймні до трьох різних джерел газу», — зазначили в Єврокомісії. Меморандум про взаєморозуміння та План дій були підписані віце-президентом Єврокомісії Марош Шевчович, єврокомісаром з питань кліматичних змін та енергетики Мігелем Аріасом Каньете і міністрами енергетики 15 європейських країн, в тому числі України, Австрії, Греції, Угорщини, Італії, Румунії та Словаччини.