Українці економлять на соковитих "заморських" фруктах

Українці економлять на соковитих "заморських" фруктах

В Україні розпочався сезон корисних та смачних осінньо-зимових фруктів. На базарах та розкладках вибір цих ласощів сьогодні чималий. От тільки купити ці фрукти може далеко не кожен. Все - через економічну кризу в країні, кажуть продавці.

Груші, виноград, мандарини та апельсини - ось наразі найбільш ходовий товар у продавців фруктів та ягід. Ціни на них сьогодні більш-менш стабільні, а от смачні сезонні новинки, які днями з'явилися на прилавках, а це фейхоа, ківі та гранат, беруть не так охоче, бо ціна для багатьох зависока.

Наприклад, інжир коштує 25 грн за штуку, а соковита азербайджанська хурма - 80 грн за кіло. Читайте також: Чому цифри на цінниках на овочі зростають і "не зважають" на прогнози Мінагрополітики Продавці фруктів переконують, що такий товар, як, наприклад, хурма, не може коштувати дешевше, бо в Україні вона не вирощується. Все залежить від курсу долара.

Інша причина високої вартості "заморських" інжиру, ківі чи хурми - їхня сезонність. Насправді ж, дорого коштують не лише імпортні фрукти та ягоди, а й українські соління. Фермери зізнаються, що цьогоріч змушені були підвищити ціни через неврожай.

За кілька місяців здорожчають навіть гарбузи – до 30 грн за кілограм. Здорожчала й свіжа капуста. На базарі сьогодні вона коштує 9 - 10 гривень за кілограм. Натомість ціну на інші овочі для борщового набору, а це буряк, морква та цибуля, продавці обіцяють не підвищувати, бо цьогоріч зібрали гарний врожай.

Нагадаємо, що раніше в Україні почало дорожчати молоко. За інформацією "Українського клубу аграрного бізнесу", від початку жовтня закупівельні ціни на цей продукт в Україні зросли на 3-6%.