Українці не читають, бо не мають книгарень – В.Капранов

Українці не читають, бо не мають книгарень – В.Капранов

Українці дуже мало читають, особливо твори сучасної вітчизняної літератури. Пов’язане це, в першу чергу, із книгарнями, яких, окрім великих міст, немає практично ніде. Про це кореспондентові УНН розповів письменник та видавець Віталій Капранов.

Магазинів, в яких час від часу з’являються свіжі книги, в Україні обмаль. За інформацією В.Капранова, в Україні всього 3 тисячі книгарень, а населених пунктів – 27 тисяч. Тобто, більшість населення країни не мають можливості купити книгу.

“Люди не мають доступу до книжок, а письменники не мають доступу до читачів. В Україні більше 25 тисяч населених пунктів не мають книгарень взагалі. Ми намагаємося це подолати за допомогою сучасних технологій. Але здебільшого позбавлені книжок ті читачі, які не користуються Інтернетом”, - зазначив Віталій Капранов.

Саме через це, вважає письменник, сьогодні більшість українців ізольовані від культури та літератури. Якби не така ситуація, додає В.Капранов, в Україні було б більше письменників та виходило більше книг.

“Письменник може бути корисним суспільству. Він може приносити користь, тому що він володіє словом. У нас є безліч проектів, фільмів на телебаченні, але коли я послухав ці тексти, діалоги, то схопився за голову. А звернутися до письменників ніхто навіть не подумав. Те саме і з політиками. Якби літератори були у них спічрайтерами, наші політики говорили б набагато краще”, - розповів В.Капранов.

На питання, заважає чи допомагає Інтернет літературі, Віталій Капранов зазначив, що всесвітня мережа повернула йому читача. Адже з’являються електронні версії, які хоч і не приносять прибутку авторові, але збільшують кількість його читачів.

“Для письменника головне, щоб його читали. А паперовий це варіант чи книга на телефоні – то вже інша справа. Тим більше, переважно літератори заробляють небагато, і так у всьому світі. Та й видають книги у нас не в промислових масштабах. Тому ми не заперечуємо, що наші книги розміщують в мережі. Інтернет нам дає і читачів, і критиків. У соцмережах ми активно обговорюємо з людьми написання нових книг і часто з ними радимося. Це дуже важливо, я неймовірно ціную такий зв'язок і враховую побажання своїх читачів”, - сказав письменник.