Українців позбавлять субсидій заради енергоефективності

Українців позбавлять субсидій заради енергоефективності

Народний депутат від ВО "Самопоміч" Олена Бабак переконана, що українці не утеплюють свої домівки тому, що їм нав'язали субсидії, при яких потрібно платити обов'язковий платіж і енергоефективність власних осель більше не хвилює нікого. Якщо так продовжиться й надалі, то кількість прохачів субсидії постійно зростатиме, а це - дорога в нікуди.

"Коли 60% населення не можуть покривати поточні витрати на комуналку, якими можуть бути інвестиції в енергоефективність? Підвищення тарифів і практика субсидування геть вбивають саму ідею енергоефективності. От уявіть собі багатоповерхівку: люди повинні прийняти рішення на утеплення будинку. А з них 60% на субсидії, їм держава компенсує більшу частину витрат на енергоспоживання. Хто з них прийме рішення утеплювати будинок, щоб втратити субсидію?" – зазначила парламентарій під час інтерв'ю виданню "Обозреватель".

На думку Бабак, система субсидій нівелює енергоефективність ще й тому, що людям байдуже який поточний розмір тарифу, аде за них думає держава, тому утеплення будинків їм просто не цікаве. За словами нардепа, "мотивації в людей - нуль", тому тарифи можна підвищувати хоч "до безкінечності".

Джерело