Українцям можуть дозволити мати вогнепальну зброю

Слід надати громадянам право на володіння зброєю для захисту своєї приватної власності, вважає генпрокурор Віктор Шокін, 62 роки. Про це він заявив на засіданні Ради національної безпеки й оборони й розповів у газеті "Голос України" 27 травня.

— Я обстоюватиму прокуратуру, яка захищала б насамперед людей. Зокрема, й приватну власність. На мій погляд, людина повинна мати можливість захищати її, у тому числі й зі зброєю в руках. Шкода, що в Україні такий захист і право на зброю заборонені, — каже генпрокурор. — Я вніс в РНБО свої відповідні пропозиції, їх підтримали, в тому числі — президент України.

— Навряд чи пропозицію Шокіна втілять у життя, — каже політолог і військовий експерт Ігор Лосєв, 60 років. — Влада дуже нервово ставиться навіть до озброєння добровольчих батальйонів. Боїться озброєного народу. Навіть більше, ніж Путіна. Розмови про надання зброї для захисту приватної власності — швидше популізм, ніж реальна річ. У нас можна обіцяти, але нічого не виконувати.

Ідея дати людям зброю — двозначна. Позитив полягає в тому, що людина отримує право на самооборону. Перестає бути беззахисною жертвою криміналу. Тим паче, знаємо, яка в нас міліція. Але є багато й мінусів. Знаючи, яка в нас корупція та бюрократія, зброю можуть придбати неадекватні люди. А це — небезпека для решти громадян.

Тому, це треба робити, але не одразу. Впродовж кількох років слід ретельно готувати законодавчу базу. Чітко зазначити, хто має право на зброю, а кому в жодному випадку її давати не можна. Займатися цим має МВС разом із прокуратурою. Підготувати спеціальний кодекс володіння цивільною зброєю. Зокрема, прописати, які покарання будуть за порушення правил зберігання та поводження з нею.

Нині на руках в українців і так багато озброєння. Влада намагається це якось узаконити й контролювати. Інакше доведеться пересадити кілька сотень тисяч людей за незаконне володіння.

Джерело: http://gazeta.ua/