Українських дітей-сиріт вивозять до Росії

Українських дітей-сиріт вивозять до Росії

Українська влада фіксує неконтрольоване вивезення до Росії дітей-сиріт і позбавлених батьківської опіки, які проживають на тимчасово окупованих територіях Донбасу. Про це повідомив Уповноважений президента України з прав дитини Микола Кулеба.

«Ми не можемо контролювати цю ситуацію. Ми знаємо, що до п’яти тисяч сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, залишились на окупованій території і ми не знаємо, що нині відбувається з цими дітьми. Але існує ще одна проблема: ті заклади, з яких під час окупації було переселено дітей, сьогодні заповнюються знову, і ми не знаємо, якими дітьми їх знову заповнюють», – сказав Кулеба.

Він наголосив, що це може призвести до значного збільшення дітей без визначеного статусу і без супроводу дорослих (тобто, без законних представників) на територіях, тимчасово непідконтрольних Україні.

Уповноважений президента з прав дитини також поінформував, що на територіях, повернутих під контроль України, наразі не вистачає соціальних працівників, які опікуються проблемами захисту прав дітей і питаннями допомоги дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківської опіки.

За різними даними, серед переселенців і внутрішньо переміщених осіб майже 17% становлять діти. Так, згідно зі звітом ООН, станом на червень 2015 року в Україні зареєстровано понад 1 мільйон 325 тисяч переселенців, з них понад 160 тисяч – це діти. За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я, станом на 1 червня цього року під час воєнного конфлікту на Донбасі загинули 68 дітей.

Джерело radiosvoboda.org