"Дуже хочу помилятись, але в мене вже є чітке розуміння: Переможців у цій війні не буде..." - Павло Вернівский

"Дуже хочу помилятись, але в мене вже є чітке розуміння: Переможців у цій війні не буде..." - Павло Вернівский

Україна зможе зберегти незалежність, але Росія зможе втримати захоплений південь України. І скоріш за все таке статус-кво буде збережено до кінця цієї активної фази війни. Також підозрюю, що активна фаза цього етапу війни закінчиться не пізніше 24-25 року.

Потім, скоріш за все, сторони виснажиться і відбудеться «заморозка». Тобто, жодна сторона не буде проводити якихось активних масштабних наступальних дій і буде намагатись втримати існуючі позиції.

Цей етап заморозки скоріш за все буде використаний Україною щоб нарешті вступити в НАТО або хоча отримати якісь гарантії безпеки, в чому я маю великі сумніви. І також в постійних намаганнях переконати союзників в необхідності фінансової та військової підтримки.

В той же час, Росія використає цей етап в першу чергу для розхитування західної коаліції союзників і також для суттєвого нарощування виробництва зброї. Ну і звичайно, буде накопичувати запаси для наступної спроби. В залежності від різних умов, цей етап може зайняти від декількох до 10 років.

І як би там не було, але я згоден з головнокомандувачем, що тут час гратиме проти нас. В першу чергу тому, що Україна буде хотіти повернутись до мирного життя, а Росія готуватиметься до війни. Знову ж таки, я не кажу що в Україні не буде розвиватись ВПК, але його розвиток буде повільним і недостатнім.

Більш серйознішою проблемою особисто я бачу в перспективах нашої економіки в цілому. На жаль, війна дуже сильно підкосила економіку і єдине що нас зараз тримає на плаву це гігантські об’єми фінансової допомоги.

Скажу навіть більше, цю допомогу зараз можна порівняти зі знеболювальним. Воно не лікує, але лише допомагає не відчувати біль. І проблема в тому, що приймаючи це знеболювальне, ми не лікуємо хворобу, а лише маскуємо симптоми. Якщо ж ми перестанемо приймати ліки, то симптоми повернуться. Гірше того, зараз сама ж хвороба прогресує.

І на привеликий жаль, я не бачу жодних передумов для зміни цієї тенденції.

Тому в довгостроковій перспективі, ця війна суттєво підірвала нашу майбутню обороноздатність. І фактично зробила нас слабкішими. А ця слабкість в свою чергу завжди буде провокувати Росію довершити те, що вони не змогли раніше…