Від президента вимагають врятувати науку України

 Від президента вимагають врятувати науку України

На сайті електронних петицій до президента України з’явилась петиція під назвою «Врятуймо науку України!» повідомляють "Спектр Новини" із посиланням на "Страйк".

Причиною появи цієї петиції стало оприлюднення Міністерством фінансів проекту Закону України «Про Державний бюджет на 2016 рік». В цьому проекті разом зі скороченням фінансування науки пропонуються різні кроки, які, як наголошується, «ставлять під загрозу майбутнє української науки».

«Реформа наукової сфери України конче необхідна! Але її здійснення потребує розробки відповідної стратегії та проведення фахового аудиту, із залученням, зокрема, експертів ЄС. Саме такий механізм реформування і закладено у новому Законі України «Про наукову та науково-технічну діяльність», прийнятого Верховною Радою України 26.11.2015. Стаття 30 повністю суперечить положенням цього Закону, основою якого, до речі, був проект Кабінету Міністрів.

Окрім цього, і стаття 30, і суттєве скорочення фінансування науки також суперечить змісту Стратегії сталого розвитку «Україна-2020», положенням Коаліційної угоди, Постанові Верховної ради «Про Рекомендації парламентських слухань на тему: «Про стан та законодавче забезпечення розвитку науки та науково-технічної сфери держави», а також ставить під загрозу виконання Угоди з ЄС щодо інтеграції української науки до Європейського дослідницького простору.

Просимо Вас застосувати свій вплив і не допустити появи норм статті 30 Проекту закону України «Про державний бюджет на 2016 рік» у остаточному законі по бюджет, забезпечити повноцінне фінансування науки, а також якомога швидше підписати прийнятий Верховною Радою Закон України «Про наукову та науково-технічну діяльність» і взяти під свій контроль його виконання», – написано в тексті петиції.

Наразі за 4 дні зібрано майже 2700 голосів з 25 тис. необхідних для розгляду петиції президентом України. Залишилось до кінця збору підписів 88 днів.