Відповідальність за те, що валютні кредити призвели до банкрутства людей, несе держава та банки

Відповідальність за те, що валютні кредити призвели до банкрутства людей, несе держава та банки

Про це у програмі «Шустер live» заявила Голова партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко.

«Сьогодні для того, щоб зняти відповідальність з влади, натравлюють одних людей на інших. Зараз проти громадян працює вся система та їхні інтереси не враховуються. І мені шкода, що депутати, які проголосували за закон про реструктуризацію, під тиском почали сдаватися і писати заяви про відкликання голосів», – зазначила вона.

Як повідомила лідер «Батьківщини», вартість питання реструктуризації валютних кредитів становить 94 млрд 400 млн грн.

«Реальна сума для закриття закону №1558-1, який дозволяє заплатити кредити по курсу, який був на час взяття кредиту, – 94 млрд 400 млн грн.», – сказала Тимошенко.

За її словами, Нацбанк видав проблемним банкам у кредит державні гроші, щоб вони розрахувалися по депозитам, проте банки цього не зробили.

«Банки не розрахувалися. Наразі 107 млрд 247 млн – це мертва заборгованість банків перед Нацбанком, які ніколи не будуть погашені. З цієї суми 46 млрд – визнані Нацбанком неліквідними. Це означає, що банки заборгували Нацбанку суму, яка значно перевищує те, що заборгували люди. Тобто, це практично реструктуризація взаємної заборгованості, яка не потребує жодної копійки грошей», – пояснила вона.

Юлія Тимошенко в ефірі «Шустер live» також зазначила, що кожен комерційний банк на кожну гривню, долар, виданого кредиту, зобов’язаний створювати резерви за активними операціями банків.

«Наразі в банках зарезервовано рівно стільки, скільки заборговано людьми. Це обігові кошти, якими користується Нацбанк – це 290 млрд. 500 млн. Це резерв, створений у банківській системі за законом, для покриття проблемних кредитів. Іншими словами – резерви передбачені», – впевнена лідер фракції.


Вона впевнена, що сьогодні є можливість взаємно списати людям всі борги.

«Сьогодні треба взяти резерви за активними операціями банків, взяти заборгованість банків перед Нацбанком, і нормально реструктуризувати ці кредити, безболісно для держави, банків і для людей», – заявила Тимошенко.

На її думку, якщо людям конвертувати валютні кредити в гривню, то вони почнуть виплачувати кредити і банк можне отриманий вигоду.

«Тоді не треба буде тримати фонди резервування банку і почнуть поступати повернення реструктуризованих кредитів. Тож ми мусимо захистити цих людей», – підсумувала народний депутат.

Джерело ba.org.ua