"Пролетарі усіх країн — єднайтеся?" - Віктор Бобиренко

"Пролетарі усіх країн — єднайтеся?" - Віктор Бобиренко

Не слідуйте першому поривові душі. Бо він, як правило, благородний

Таке сказав колись Талейран. А ця хитра бестія добре знався на людській психології.

Перефразуємо: коли ви бачите просипане зерно на польській митниці — вас роздирає від благородного гніву. Не спішіть.

Усі інформаційні площадки вчора і сьогодні розкидають тему пікетування польськими фермерами не тільки українських фур. А і залізничних ешелонів із зерном. І тонами розсипаного збіжжя.

Тут треба розібратися.

Бо здається мені — тут одні сасєдушкі знову хочуть спровокувати щось на кшалт “волинської різанини”.

1) Те, що тема ненависті роздмухується спеціально — очевидно. Бо хтось знає: розсипане зерно полосне українців по серцях. Наша генетична пам’ять про Голодомор нікуди не ділася. І таке ранить. Бо хліб — один із символів України. Висипати хліб — це як топтати прапор. Як бити матір.

Але хто вам сказав, що хліб висипали польські фермери? Селянин навряд би це зробив. Це могло бути спланованим. Спанувати дію і реакцію на дію.

Якась польська тітушка за сто євро утнула дурню (або навіть використали втемну якогось сільського дурника) — і полилася наша ненависть.

Пам’ятайте завжди: росія завжди провокує. Щоб десь не сталося у світі — ми мусимо приміряти на сасєдушек — а чи не кремлівська це розробка?

Як з тим же ХАМАСом.

2) А чому поляки такі незадоволені? Ось два роки тому жертвували нам усе, допомагали. Моя сім’я їхала до Європи і дві ночі ночували в Польщі. Жодної копійки з них не взяли. Тільки щира повага. Тільки співчуття.

То що ж вони по вашому — показилися?

І перед тим, як клясти польських селян — чи не можна їх спитати: чим вони так незадоволені?

А от я спитав. І один польський вуйко, у якого 20 гектарів усьої фазенди, каже:

- мені сіятися за місяць. А я ще минулого врожаю не продав. Бо мені українська мафія ціну збила. Демпінгують. Як мені сім’ю годувати?

Ось. А у Польщі близько 1,5 мільйонів фермерських господарств. Більше 3 млн. Задіяних. А якщо порахувати членів сімей? Пов’язаних з ними?

Уявляєте, який електоральний кусок? І не всі університети закінчували. Тим більше, що і диплом про вищу освіту не тотожний справці “цей з дипломом — значить не дурак” .

Польські фермери ковтнули озвірину, бо розоряються. Бо ціни впали. І всі кажуть, що із-за українського зерна.

3) Бо працює схема. З України в Польщу заїзджає фура. Документи на митниці показують: фура їде транзитом. Бо (згідно документів) фура в Гданську загружається в сухогруз і сухогруз йде десь у Єгипет.

А насправді — ніт. Зерно продається десь на найближчу мельницю в Польщі. По ціні в 1,5 рази меншу за ринкову. Бо наші бариги скупили зерно у наших фермерів задешево.

А в Гданськ їде папка з документами. Щоб відмітитись на виїздній митниці.

4) Виходить так: український барига заробив. Польський барига заробив. Польський корумпований митник, який відмітив бумаги без реального вантажу — заробив.

А український фермер — залишився при своїх. А польський — в мінусах.

5) А тепер іще. Укрзалізниця перевозить законтрактований товар. Це вже не святий український хліб. Це просто товар, що належить іншим. Цей товар в опломбованому вагоні (як лєнін).

І усі претензії мають бути до польської влади. А куди ви дивитесь, що у вас тут схеми мафіозні діють? Корупція — не суто українське поняття?

6) Але давайте поставимо ще одне питання.

А хто з української сторони мутить тему? Безіменні агрохолдинги?

Чи їх тут кришують з одного цікавого офісу одного небритого президента?

Бо судячи з інформаційного контенту — українська влада виглядає святою. В методі: “нє вінаватая я. Он сам прішол...”

А раз так, то у мене сміливе припущення: хтось в темі і в долі. І з кожної тони зерна, вирощеногї дбайливими руками простих трударів — трошки відкатів перепадає в брудні руки ділків від політики.