"Нічний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

"Нічний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

Німеччина продовжила статус захисту українських біженців до березня 2025 року, - Reuters із посиланням на МВС ФРН.

Українцям не потрібно буде подавати заяву на продовження свого статусу проживання та зустрічатися з імміграційними відомствами.

Це вже восьма країна ЄС, яка продовжила статус захисту для українців до 2025 року.


Болюча тема, яка ще раз демонструє той факт, що підготовка до війни була на окремих напрямах якщо не провалена, то недостатньо прорахована.

У матеріалі The Economist йдеться про те, що Росія починає розраховувати на свою перевагу в радіоелектронній боротьбі.

Видання називає електронну війну слабкістю України, оскільки Росія протягом багатьох років приділяла величезну увагу використанню свого ВПК для виробництва та розробки вражаючого спектру засобів РЕБ.

«А ось Україна, за словами її головнокомандувача генерала Валерія Залужного, опинилася на початку війни переважно із системами РЕБ радянських часів. Спочатку ця невідповідність мала лише обмежений вплив, але в міру того, як виникли щодо статичні лінії зіткнення, Росія змогла розмістити свої величезні засоби РЕБ там, де вони можуть мати найбільший ефект», – пише видання.

«Ще більший занепокоєння зростаюча здатність російських систем РЕБ протистояти безлічі дешевих БПЛА, які Україна використовує для різних завдань: від розвідки поля бою і зв'язку до вибухів при ударі по таких цілях, як танки або командні вузли… Не підвищити їх стійкість до перешкод, ні наділити їх штучним інтелектом, що дозволяє літати без живого зв'язку з людиною-оператором, поки не є можливим принаймні для міні-дронів. Кількість, як і раніше, перемагає якість, але й тут у Росії може бути перевага. Небо над полем бою тепер наповнене російськими дронами. За оцінками українських солдатів, у районі Бахмуту Росія розміщує вдвічі більше штурмових дронів, ніж здатні вони», – йдеться у статті.

Який вихід? Залужний його чітко прописав у своїй статті - саме тому він вперше став учасником чергового Рамштайну. Окрім того, що партнери тепер приділятимуть цьому аспекту більше уваги, вітчизняний ВПК повинен взяти на себе основне навантаження з розробки та запуску у виробництво новітніх засобів РЕБ. Хоча робити це потрібно було набагато раніше.


Весь день не мав доступу до новин. Потім, коли почав читати, побачив заяву Арахамії про те, що Генштаб повинен підготувати для народних депутатів план ведення війни.

Ще раз. Генштаб. Повинен. Підготувати. Для депутатів. План. Ведення війни. Який, як правило йде під грифом "Цілком таємно".

Тобто, 400 з чимось депутатів, серед яких куча колишніх ОПЗЖ-шників та слуг на кшалт Бужанського, які стовідсотково мають зв`язки з країною-агресором, хочуть отримати від Генштабу план ведення війни? А чому б цей план одразу не передати агенції РИА Новости чи до ГРУ МО РФ? Ефект буде таким же.

Майже десять років війни. Два з котрих - широкомасштабної. А депутати до цих пір не мають плану війни. Порошенко, доколє? Сарказм...


Витяг з інтерв'ю NV Марка Савчука, голови Ради громадського контролю НАБУ (питання кореспондента - жирним шрифтом, відповіді - курсивом):

— Хочеться спитати: політична еліта, яку ми заслужили, — це Тищенко і Дубінський?

— За яку проголосували українці. Нас зараз дивляться люди, ми якось нібито живемо в різних країнах. За Зеленського в нас ніхто не голосував, за Дубінського ніхто не голосував, за Тищенка, за Лабазюка ніхто не голосував, і за Одарченка теж ніхто не голосував… А все це вороги нашого народу.

— Зеленський усе-таки ні, я би його до цього списку не зараховувала…

— Зеленський лідер усіх цих людей. Наведу приклад: наразі, за неофіційною інформацією, відбуваються перегони за крісло нового прем'єра. Ми бачимо, що дуже велику владу має Кубраков, дуже велику владу має Федоров. І вони точно є одними з претендентів на пост майбутнього прем'єр-міністра, бо в уряду дуже швидко падає довіра.

Є такий варіант, що наприкінці зими буде довіра до уряду дуже низька і президент буде обирати нову команду, новий уряд, який керуватиме державою.

І такий у нас збіг, що в один день Кубраков здає декількох корупціонерів, їх саджає НАБУ, все прекрасно. Усі говорять про те, що Кубраков молодець.

Все, що ми зараз розуміємо: головні люди у країні, які приймають рішення, — це Офіс президента. Ми дуже хочемо від НАБУ та САП справ по Офісу президента. Це прізвища, які ми з вами називаємо дуже багато років. Усі про них знають.

І всі розуміють, що якщо в нас є купа корупційних справ поза Офісом президента, то це що нам НАБУ говорить, що в Офісі президента корупції немає? Там усе ок, а ось усі інші люди корумповані? Як говорилося у статті Time, крадуть, немов завтра не буде ніколи, як в останній раз?

Треба розуміти, що всі ці Одарченки, Дубінські та інші були приведені до влади саме Зеленським. І корупція, про яку ми чуємо з розслідування журналістів, щодо Татарова, Шурми, які всі є заступниками Єрмака, у нас наразі немає якихось великих кейсів, які б вели правоохоронці. У нас був кейс проти Татарова, але його врятував генеральний прокурор і СБУ, які теж контролюються Зеленським.

— Чи правильно я зрозуміла, що ці справи, які ми бачили цього тижня, вони важливі, але дрібні?

— Я не вважаю, що вони дрібні, але я і не вважаю, що це топ-корупція. Нам потрібно розуміти, що концентрація влади в Офісі президента величезна наразі. Концентрація влади, корупційних ризиків. І для того, аби щось посилювати, потрібно мати якесь бачення, що НАБУ і САП борються саме з топ-корупцією. Що НАБУ і САП ловлять саме тих людей, які знаходяться на вершині корупційної схеми.

Наразі ми цього просто не бачимо. Немає справ на Татарова, Шурму, Єрмака або когось іншого. Всі говорять про те, що це топ-корупція, але справ у нас немає. І нам потрібно про це говорити.

— Дуже обмежено «слуги народу» коментують кейс Одарченка.

— Це ж уже не вперше. Людина відкрито говорить, що ми програємо Харків, і рішення цього народного обранця — це не донатити більше грошей на армію, а створити корупційну схему і вкрасти ще більше грошей. Ну це все, що вам потрібно знати про партію Слуга народу.

А що вони говорили, коли Трухіна зняли, коли він до лісу хотів піти? «Ми не маємо доказів, узагалі ніхто нічого не знає». Та це ж керівник партії Слуга народу казав. Вона вся така. Я не розумію, як ми будемо перемагати з цією Слугою народу. Слугою кого, блін, Путіна? Я не розумію.


BILD: Байден і Шольц хочуть підштовхнути Зеленського до переговорів з рф, але мають план "Б".

США та Німеччина хочуть змусити Україну піти на мирні переговори із росією. При цьому, згідно з задумом Вашингтона та Берліна, Зеленський має піти на цей крок "з власної волі", а не через переконання ззовні.

Як стверджується в матеріалі, німецький канцлер Олаф Шольц та глава Штатів Джо Байден не мають наміру безпосередньо переконувати президента України йти на переговори з Москвою, а планують зменшити постачання військової техніки і цим примусити його до цього кроку.

❗️Вигадки промосковських журналістів. Військова підтримка України дійсно може зменшитись, починаючи з 2025-го року. І навіть не тому, що до влади прийде Трамп (що цілком ймовірно), а тому, що змінюється загальний настрій західних виборців. Після адреналінового піднесення на тлі перших успіхів ЗСУ, приходять втома і розчарування довгостроковим характером цієї війни і тим, що гроші платників податків йдуть не на внутрішні потреби країн-донорів. До того ж, подивіться на Угорщину, Словаччину, Нідерланди - і це може бути тільки початком тенденції.

Гроші від США у розмірі приблизно 45-50 млрд доларів нам на наступний рік будуть - прийняття такого закону можливе ще до Різдва. А от у 25-му році - навіть загадувати не хочеться. Тому я котрий раз кажу: за наступний рік нам треба встигнути перебудувати нашу промисловість таким чином, щоб основні засоби боротьби, окрім авіації (пишуть, що нам дадуть від 40 до 80 літаків, але не більше) ми вже виробляли по можливості самі. По можливості.

І останнє. Ніхто не буде нас змушувати йти на перемовини з Москвою. Цих перемовин не повинно бути апріорі. Якщо ми в них втягнемося - це кінець Україні. Мій пріоритетний сценарій ви знаєте - його розділяє все більше і більше політиків у США: парасолька НАТО над тими землями, які ми відвоюємо у найближчі рік-півтора, а подальше визволення України - виключно силами і засобами ЗСУ без втручання Альянсу і Заходу. Визволення наскільки довге і глибоке, наскільки вистачить сил і людей - які теж не безкінечні. Бо державність і землі без загиблої української еліти - то вже не державність, а просто землі, перепахані війною.

Чорні лебеді на кшталт смерті путіна і приходу когось більш лояльного до України? Не смішить...

P.S. Єдине прошу тут не починати стару пісню про "все одно не візьмуть до НАТО". Я на ці закиди відповідав вже багато разів - ще півроку назад це питання на Заході ніхто навіть теоретично не розглядав, а сьогодні воно "на столі". Питання далеко не вирішене, але вивчається, що вже чималий прогрес. Бо приходить розуміння, що дуже мало інших варіантів закінчення цієї війни, а тому можуть бути переглянуті деякі юридичні формальності самого процесу прийому - у якості виключення, звісно. Про Томос і безвіз теж ніхто не вірив. а воно он як вийшло...