Вірменська церква канонізує вірмен - мучеників геноциду

Вірменська апостольська церква здійснила урочистий чин канонізації вірмен - мучеників геноциду. Геноцидом вірмени і низка країн світу називають масове знищення й депортації вірмен, що почалися сто років тому в тодішній Османській імперії.

Захід відбувся напередодні 24 квітня, дня роковин початку тих подій, якому виповнються сто років, під відкритим небом біля стародавнього кафедрального собору Вірменської апостольської церкви Ечміадзин у місті Вагаршапаті неподалік Єревана.

Церемонію провели двоє провідних діячів церкви, верховний патріарх і католикос усіх вірмен Ґареґін II і католикос Великого дому Кілікійського (частини Вірменської церкви, що діє в Лівані, Сирії й на Кіпрі) Арам I.

Наприкінці понад двогодинного обряду церковні дзвони здійснили сто ударів; їх повторюють вірменські храми в усьому світі.

Вірменська апостольська церква не називала кількості нових канонізованих колективно святих мучеників, але вірмени вважають, що число жертв геноциду склало півтора мільйона. Як вважають, це була наймасовіша канонізація в історії християнських церков.

Крім того, це була перша канонізація у Вірменській апостольській церкві за останні приблизно чотири століття.

Вірменська апостольська церква належить до давньосхідних християнських церков, що відокремилися від решти християнства ще до його поділу на нинішніх католиків і православних.

Сьогодні, 24 квітня, в Єревані урочисто вшанують соті роковини від початку масових знищень і депортацій, чи то пак геноциду вірмен.

Сучасна Туреччина категорично відкидає визначення тих подій як геноциду і рішуче протестує проти використання цього слова.

Джерело: Радіо Свобода