В Україні безробітним для субсидії призначили дві зарплати

В Україні безробітним для субсидії призначили дві зарплати

Усі отримувачі субсидії будуть оплачувати не менше 15% суми рахунків за житлово-комунальні послуги

Субсидія на комунальні послуги – єдине, що може врятувати буковинців від космічних цифр у рахунках за комунальні послуги. А оскільки уже недалеко до початку опалювального сезону, витрати на комуналку суттєво зростуть.

Однак урядовці, які однією рукою дають, а іншою те ж забирають від українців, намагаються урізати виплату субсидій населенню.

Днями міністр соціальної політики Андрій Рева заявив, українці, які отримують субсидію, з наступного опалювального сезону повинні будуть сплачувати не менше 15% суми рахунків за житлово-комунальні послуги, а решту суми буде покривати субсидія.

– З наступного опалювального сезону відсоток нарахувань, який повинні будуть сплатити отримувачі субсидій, збільшиться до 15%, - зазначив А. Рева. - Це допустима цифра. Природно, що держава не може і не повинна сплачувати всі 100% за житлово-комунальні послуги, тільки якщо не йдеться про пільговиків.

Як зазначив міністр, станом на 1 травня 2016 року субсидії отримували 6 млн. українських домогосподарств. А за прогнозами, після доведення тарифів на газ до ринкових, кількість одержувачів субсидій зросте до 9 млн. домогосподарств з 15 млн., що існують в Україні.

Усім, хто отримував нульову субсидію, потрібно знову подати заяву та декларацію на оформлення субсидії. Хто отримував субсидію хоча б 1 гривню, їм автоматично зроблять перерахунки за новими тарифами

Водночас в департаменті праці та соціальної політики Чернівецької області повідомили, що таблиця коефіцієнтів для вирахування субсидії не змінилася. Отже, розмір субсидії цього опалювального сезону буде становити, як і раніше, від 3,5% до 33%, залежно від доходу людини.

Зміни стосуються тільки безробітних, або ж тих, хто офіційно не працює.

Для цієї категорії українців урядовці придумали механізм, як змусити людей офіційно працевлаштуватися, показувати свій дохід, або ж платити більше за комунальні послуги.

Відтепер є зміни в порядку призначення субсидії. Якщо людина числиться як безробітна, і офіційний дохід має нижчий за прожитковий мінімум, їй нарахують умовний дохід на рівні двох прожиткових мінімумів, тобто 2900 гривень.

– Такий умовний дохід встановили офіційно безробітним, які не зареєстровані на обліку в центрі зайнятості, і це справедливо, - каже заступник директора департаменту соціального захисту населення Чернівецької облдержадміністрації Юрій Півень. – Адже торік були випадки, коли людині, яка офіційно працює та отримує зарплату 1800 гривень, нараховували більшу сплату за компослуги, аніж тим, хто не працює, але має неофіційно дохід і сплачує менше за ЖКГ.

Ця умова не стосується:

  1. Студентів, які навчаються за денною формою навчання і проживають разом із батьками чи іншими членами родини і не отримують стипендію.
  2. Осіб, призваних на строкову військову службу.

Якщо родині, у складі якої є непрацююча особа працездатного віку (або особа з доходом, нижчим за прожитковий мінімум), субсидія була призначена до 30.04.16 року (тобто до внесення змін до порядку її призначення), враховується дохід на рівні одного прожиткового мінімуму. І нарахована за «старими правилами» субсидія перерахунку не підлягає – аж до того терміну, на який вона призначена. Проте при новому призначенні субсидій, після 30.04.16 р., або автоматичному продовженні на новий термін для непрацюючих осіб (або тих, чиї доходи нижчі за прожитковий мінімум) враховуються два прожиткові мінімуми, встановлені на 2015 рік (субсидія призначається від рівня доходів за попередній рік). Тобто «умовний дохід» непрацюючого для призначення субсидії на місяць складе не 2900 (два прожиткові мінімуми на сьогодні), а все-таки меншу суму.

Як запобігти врахуванню вигаданих урядом доходів

Не всі українці, які живуть на мінімалку – затяті порушники законодавства, що приховують свої доходи. І держава надала право комісіям при органах праці та соцзахисту населення вирішувати питання із врахуванням доходу для призначення субсидії. Так, в окремих випадках за рішенням комісії для осіб, які проживають у сім’ях, що опинились у складних життєвих обставинах, у розрахунок субсидії може включатися місячний дохід на рівні одного прожиткового мінімуму.  У такому разі комісія приймає рішення лише за умови письмового звернення (в управління соцзахисту подається заява та декларація). Тож, щоб не втратити право на субсидію (або не отримати набагато меншу її суму) через «умовний дохід», якого насправді не було, варто зробити три дії.

  1. Якщо ви вже користуєтесь субсидією, перевірте у вашій довідці про її призначення, на який термін її надали. Адже після дати, зазначеної у довідці, субсидію продовжують на новий термін  –  і за новими умовами про рівень доходів.
  2. Якщо ви в зоні ризику (знаєте, що ваша зарплата була вищою за мінімалку, але не впевнені, що мінімалка вийде «чистими» за мінусом ПДФО), заздалегідь уточніть ваш розмір доходів за 2015 рік: якщо ви отримали на руки 15 256 грн., можна не хвилюватися.
  3. Якщо сума за рік менша за 15 256 грн., до того як вам призначать субсидію на новий термін в автоматичному режимі, ще є час написати заяву до органів соцзахисту. Просіть розглянути вашу заяву для призначення субсидії комісією з питань призначення субсидій при виконавчому комітеті міської ради та порахувати ваш умовний дохід як один прожитковий мінімум.   Майте на увазі: комісія може ухвалити рішення про врахування одного прожиткового мінімуму лише на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов проживання сім’ї. Тобто умови вашого проживання прийде перевіряти соціальний інспектор, і якщо побачить ознаки того, що ви живете не по доходах, і це буде відображено в акті, вам все одно врахують два прожиткові мінімуми.
Джерело