В Івано-Франківську презентували фільми про прикарпатську Небесну сотню

В Івано-Франківську презентували фільми про прикарпатську Небесну сотню

Перші дві серії документального фільму «Небесна сотня Прикарпаття» презентували сьогодні в Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника. Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, їх зняли на Івано-Франківській студії документального кіно Мирослава Бойчука.

Перша серія «Розстріляна весна» – це в основному кадри-хроніка з подій на Інститутській у Києві, які вдалося зібрати завдяки інтернету. Як зазначив автор і режисер стрічки Мирослав Бойчук, «це дуже важке відео, але треба, щоб фільм нагадував про ці смерті, щоб усі бачили: перше – люди йшли абсолютно без зброї і друге – це був насправді подвиг українських хлопців».

Другий фільм розповідає про 19-річного Героя Небесної сотні Романа Гурика, який був студентом філософського факультету Прикарпатського університету. У стрічці використані відео і фото з родинного архіву Гуриків, спогади про нього рідних, друзів і викладачів, а також звучать пісні, які спеціально до серіалу написали прикарпатський композитор Володимир Домшинський на слова Мирослава Бойчука.

У презентації фільмів взяла участь мати Романа Гурика, а першими глядачами стали студенти вишу, де він навчався.

Серед авторів сценарію – голова обласної організації «Молода Просвіта» Євгенія Бардяк, яка їздила до рідних усіх прикарпатських Героїв і написала про кожного нариси. Їх публікували місцеві сайти.

Цикл фільмів створюється за сприяння мерії Івано-Франківська, обласного осередку Національної спілки кінематографістів України і Прикарпатського університету.

Водночас у Прикарпатському національному університеті оголосили збір коштів на пам’ятник Роману Гурику, що буде встановлений на його могилі в Меморіальному сквері. Протягом місяця проходитиме аукціон «Купи зустріч – збережи пам’ять Героя», до якого долучаться і студенти інших вишів.

У лютому 2014 року під час сутичок протестувальників із силовиками в центрі Києва загинули понад сто осіб, сотні були поранені, найбільше з яких – 20 лютого. Більшість людей загинули від куль снайперів, які влучали протестувальникам у голову, серце і шию. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею.

Джерело: http://www.radiosvoboda.org/