В Японії знайдено листа Ріббентропа радянському розвіднику Зорге

У книжковому магазині в Токіо виявили вітальний лист, мабуть, надісланий від імені Йоахіма фон Ріббентропа, міністра закордонних справ нацистської Німеччини, радянському розвіднику Ріхарду Зорге.

Про це пише Еспресо.TV із посиланням на "Дождь".

У листі від 4 жовтня 1938 року, на 43 день народження шпигуна, зазначається "видатний внесок" в діяльність німецького посольства в Токіо, хоча він працював на СРСР.

Історики називають лист дорогоцінним відкриттям. На їхню думку, текст вказує на те, що уряд рейху повністю довіряв радянському агентові.

Послання знайшов Йошіо Окудаїра, 71-річний менеджер, відповідальний за розподіл іноземних книг в магазині Tamura Shoten, який видання називає "раєм для книголюбів".

У листі за підписом секретаріату Ріббентропа міститься привітання міністра закордонних справ з нагоди дня народження Зорге. "Ми цінуємо ваш видатний внесок у діяльність посольства", — сказано в ньому.

До листа додається фотографія Ріббентропа 29 на 23 см із автографом, як передбачається, самого міністра.

Втім, як зазначає Нобуо Тадзіма, професор історії в Університеті Сейдзе, малоймовірно, що нацистський вождь був особисто знайомий із радянським розвідником. Він вважає, що лист був написан від імені Ріббентропа німецьким послом Ойгеном Оттом.

Німець Ріхард Зорге іммігрував у СРСР у 1924 році і став військовим розвідником. Він був направлений до Японії у вересні 1933 року в якості кореспондента газети Frankfurter Zeitung. Зорге був членом націонал-соціалістичної партії Німеччини. Отт повністю довіряв Зорге і, вступивши на посаду посла, зробив його особистим помічником.

За час роботи в Токіо Зорге зібрав багато цінної інформації про німецьку та японську армії, а також повідомив радянському уряду про гітлерівський план вторгнення. Його телеграми, надіслані на самому початку війни, переконали радянське командування в тому, що Японія не нападе на СРСР, що дозволило перекинути далекосхідні дивізії під Москву і здобути першу значну перемогу у Другій світовій війні.

Зорге був заарештований в 1941 році і страчений через три роки в токійській в'язниці Сугамо.