Вчені знайшли антитіло, що пригнічує ВІЛ-інфекцію

Лікарі отримали антитіло, що пригнічує ВІЛ-інфекцію в крові пацієнта, за допомогою клонування.

Фахівці відзначили, що вже перші випробування показали вражаючі результати, при цьому препарат не має сильних побічних ефектів, пише gazeta.ua.

Антитіло, яке отримало назву 3BNC117, було клоновано з молекули, що утворюється в крові одного відсотка ВІЛ-інфікованих пацієнтів.

Дослідники встановили, що це антитіло може успішно протистояти 195 з 237 відомих штамів ВІЛ. У ході клінічних випробувань у 8 з 29 добровольців вже протягом першого тижня було зафіксовано значне скорочення вірусу в крові.

У чотирьох добровольців через 8 тижнів після ін'єкції вміст ВІЛ-вірусу був нижчий, ніж перед початком випробування. В іншої четвірки утворилася резистентність до антитіл.

Флоріан Кляйн, один з авторів дослідження, заявив, що підсумкові результати дають надію, але ліки поки не готові з'явитися на ринку. Зараз вчені планують з'ясувати, чи може 3BNC117 допомогти пацієнтам під час перерви в антиретровірусній терапії, і протестувати сумісність антитіл з іншими ліками. Також дослідники хочуть зрозуміти, чи можливо превентивне використання антитіла.