"Величезна кількість товарів може експортуватися в ЄС поза межами квот" — Трофімцева

"Величезна кількість товарів може експортуватися в ЄС поза межами квот" — Трофімцева

Питання про перегляд наявності та розміру квот для реалізації сільськогосподарської продукції українськими виробниками в ЄС не потрібно піднімати, воно уже в роботі.

Про це заявила заступник міністра агрополітики з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева, повідомляють "Спектр Новини" із посиланням на AgroPortal.

«Міністр досить часто до цього питання повертається. Тема чутлива для сектора, особливо деяких підсекторів, тому і увага до неї трохи навіть перебільшена, на мою особисту думку. На сьогодні величезна кількість товарів може спокійно експортуватися в ЄС поза межами тарифних квот», — зазначила Трофімцева.

Вона додала, що європейцям необхідні в таких переговорах чіткі і зрозумілі аргументи.

Крім того, заступник міністра агрополітики з питань євроінтеграції наголосила, що є багато ринків, які українськими експортерами недостатньо освоєні в силу різних причин.

«Так, є і певні складнощі з виходом, це нормально, але їх можна вирішити, в тому числі, за допомогою офіційної підтримки держави, міністерства. Серед прикладів — Іран, інші країни Близького і Середнього Сходу, Африка», — прокоментувала вона.

«Що стосується Азії, то це не тільки Китай. Ще Індонезія, Малайзія — ті країни, де росте платоспроможний попит, де можна знайти нові ніші для нас. Не потрібно забувати і Канаду, з якою у нас підписаний договір про зону вільної торгівлі. У Північній Америці існує пара перспективних ніш, включаючи органіку, на які ми можемо претендувати і завозити свою продукцію», — підсумувала Трофімцева.