Велосипед і прогулянки корисні навіть у забруднених містах

Велосипед і прогулянки корисні навіть у забруднених містах

Користь для здоров'я від прогулянок пішки і велосипедом може переважити шкідливий вплив на здоров'я забрудненого повітря у великих містах, свідчать результати нового дослідження британських вчених.

Навіть у містах із високим рівнем забруднення повітря користь від прогулянок вища за ризики для здоров'я, з'ясували вчені Кембриджського університету.

Так регулярні фізичні вправи знижують ризики діабету, захворювань серця і навіть появи кількох видів раку, кажуть науковці.

Вони проаналізували дані епідеміологічних досліджень й створили комп'ютерну симуляцію, аби порівняти ризики й користь від фізичних навантажень, а також рівні забруднення повітря у різних місцях.

Згідно із отриманими результатами, лише у 1% найбільш брудних міст ризики для здоров'я вищі, ніж користь від фізичних навантажень. Водночас у більшості міст навіть 30 хвилин фізичної активності щодня допоможуть згладити негативний вплив забрудненого повітря.

Навіть у Делі, одному з найбрудніших міст планети, де рівень забруднення повітря у 10 разів вищий від Лондона, жителям достатньо п'яти годин на велосипеді щотижня, користь від яких переважить над ризиками від забруднення, каже голова кембриджського дослідження Марко Таініо.