Верховна Рада ухвалила закон щодо фінансування політичних партій

Верховна Рада ухвалила закон щодо фінансування політичних партій

За закон проголосували 229 нардепів.

Про це повідомляє ipress.uа.

Законом "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання і протидії політичній корупції" надання матеріальної та фінансової підтримки партіям здійснюється у формі внесків на підтримку партій та державного фінансування статутної діяльності політичних партій у порядку, встановленому цим та іншими законами України.

Документ регламентує, що за рахунок Держбюджету фінансується статутна діяльність політичних партій, не пов'язана з їхньою участю у виборах народних депутатів, Президента і місцевих виборах, а також відшкодовуються витрати партій, пов'язані з передвиборчою агітацією під час чергових та позачергових виборів нардепів.

Політична партія має право на отримання державного фінансування її статутної діяльності, якщо на останніх чергових або позачергових виборах нардепів України її виборчий список кандидатів у народні депутати у загальнодержавному виборчому окрузі отримав не менше двох відсотків дійсних голосів виборців, які взяли участь у голосуванні. Для отримання такого фінансування політична партія зобов'язана відкрити окремий рахунок у національній валюті України в установі банку України.

Рішення про надання партії державного фінансування її статутної діяльності або про відмову у цьому приймає Нацагентство з питань запобігання корупції на підставі результатів останніх чергових або позачергових виборів нардепів у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі протягом 5 днів з дня подання уповноваженою особою партії заяви на отримання такого фінансування.

Щорічний обсяг державного фінансування статутної діяльності політичних партій становить дві соті від розміру мінімальної зарплати помноженого на загальну кількість виборців, які взяли участь у голосуванні у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на останніх чергових або позачергових виборах нардепів.

Кошти, виділені з Держбюджету на фінансування статутної діяльності політичних партій, розподіляються ЦВК між політичними партіями у такому порядку: 10 відсотків розподіляють порівну між партіями, які отримали право на таке фінансування та за результатами останніх виборів нардепів, кількість представників однієї статі серед обраних від відповідних партій нардепів, не перевищує двох третин від загальної кількості нардепів, обраних від цієї партії. Інші 90 відсотків розподіляються між партіями, які мають право на отримання такого фінансування, пропорційно до кількості дійсних голосів виборів, поданих за списки кандидатів у нардепи від таких політичних партій у загальнодержавному виборчому окрузі на виборах нардепів.

Партії зобов'язані щоквартально подавати до Нацагентства у паперовій формі та на електронному носії звіт про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру за відповідний квартал, а також оприлюднювати такий звіт на своєму офіційному веб-сайті.

У законі передбачено штраф від 300 до 400 неоподаткованих мінімумів доходів громадян за порушення встановленого порядку або строків подання фінансового звіту про надходження і використання коштів виборчого фонду, звіту партії про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру або подання фінансового звіту, оформленого з порушенням встановлених умов.

Загалом фінансування партій з Державного бюджету згідно з цим законом буде запроваджено з 1 липня 2016 року.