Випускники шкіл з російським атестатом не зможуть навчатися в українських університетах

Випускники шкіл з російським атестатом не зможуть навчатися в українських університетах

Випускники шкіл на окупованих територіях Криму, а також Донецької та Луганської областей, з російським атестатом про середню освіту не зможуть навчатися в українських університетах.

Про це повідомила перший заступник міністра освіти і науки України Інна Совсун, інформує ipress.ua/.

За її словами, цього року ситуація відрізняється від минулорічної. Тоді Міністерство освіти України змінювало кримчанам, які захотіли навчатися в українських вищих навчальних закладах, російські атестати на українські.

Вона пояснила, що цього року для вступу в український університет, випускники кримських шкіл повинні були зареєструватися в одній зі шкіл на території України, екстерном (заочно) закінчити її і здати іспити.

"Єдиний варіант сьогодні – перехід до шкільного навчального закладу в Україні, складання іспитів і вступ через зовнішнє незалежне оцінювання. Минулого року ми здійснювали процедуру заміни атестатів, які були там видані, на українські. І атестати, дипломи про вищу освіту. Але минулого року ситуація була дещо іншою. Торік випуск відбувся буквально через два місяці після того, як сталася окупація", - сказала вона.

Перший заступник міністра освіти і науки нагадала, що документи про освіту, видані в Криму, є недійсними в Україні та більшості держав світу.

"Атестати, видані школами, які сформували владу, яка ніким не визнана. Ці документи, згідно з міжнародним правом і відповідно до законодавства України, за законом про статус тимчасово окупованих територій не мають жодної юридичної сили", - наголосила Совсун.

За її словами, такий же порядок прийому до вищих навчальних закладів поширюється і на випускників шкіл на території непідконтрольних України районів Донецької та Луганської областей.

За інформацією міністра освіти Сергія Квіта, з окупованих територій Донбасу евакуювали 16 університетів  та 10 науково-дослідних інститутів.

Як повідомляв iPress.ua, 10 жовтня минулого року через бойові дії на сході України Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля, Донецький національний технічний університет, Луганський національний університет імені Т. Г. Шевченка тимчасово проводитимуть свою освітню діяльність  в інших містах Донбасу.

Міністр освіти і науки Сергій Квіт прогнозує позбавлення ліцензії  декількох десятків вищих навчальних закладів до кінця 2015 року.