Водіїв чекає сюрприз від поліції

Водіїв чекає сюрприз від поліції

Згідно з новим законодавством, при оформленні порушення правил дорожнього руху працівник поліції не зобов'язаний складати протокол про порушення, який водій раніше міг оскаржити.

Таким чином, скасовано презумпцію невинуватості власників транспортних засобів, про яку так багато говорили при прийнятті законів про поліцю. Відомий правозахисник Володимир Караваєв вважає, що з 7 листопада, коли Закон "Про національну поліції" повністю вступить в силу, поліцейські не будуть зобов'язані складати протокол про адмінпорушення.


Вони відразу ж будуть виписувати Постанову про адмінпорушення (ст. 258 КПаП). Раніше працівники ДАІ виписували обидва ці документа. У Постанові, на відміну від Протоколу, не вказуються докази порушення, а водієві ніде написати пояснення в своє виправдання.

Раніше ці пояснення могли вплинути як на міру покарання (розмір штрафу або попередження), так і вважалися одними з головних доказів при оскарженні в суді. Якщо ж водій з 7 листопада захоче оскаржити рішення поліцейського в суді, то це йому буде невигідно. Адже з 1 вересня судовий збір за своїми розмірами перевищує розмір багатьох штрафів – він становить 0,4 від мінімальної зарплати(1378*0,4=551,2 грн.). -

"Таким чином, законодавці нишком скасували презумпцію невинності для водіїв, можливо і самі того не розуміючи", - каже Володимир Караваєв.

businessua.com