Враження та висновки від "Молодості"

Враження та висновки від  "Молодості"

3 фільми взяли участь у конкурсі 45-го міжнародного кінофестивалю "Молодість". Серед них — 23 українські стрічки. Переможців нагородили 31 жовтня в Національному театрі ім. Івана Франка. Фестиваль тривав із 24 жовтня до 1 листопада пише Спектр Новини із посианням на gazeta.ua

— Мудра людина придумала назву "Молодість". 45 років — молодість, 100 років — теж буде молодість. На жаль, у людей так не виходить. 45 — це складний вік. Хотів би, щоб криза середнього віку наш фестиваль оминула. І, будь ласка, без суїцидів, — каже зі сцени актор 52-річний Олексій Богданович.

Нагороджує найкращі фільми міжнародного конкурсу. Приз поділили шотландець Бен Шерокк зі стрічкою "Пікадеро" та гватемалець Хайро Бустаманте — з фільмом "Ішканул". Переможці отримають по $1250 і статуетки Скіфського оленя.

Ішканул — діючий вулкан у Гватемалі. Біля нього живе головна героїня Марія з народу майя. Пікадеро — громадські місця для сексу в Іспанії. Молоде подружжя мешкає з батьками. Пара намагається налагодити своє інтимне життя. Це — єдина комедія в міжнародному конкурсі.

— На фестивалі багато стрічок молодих кінематографістів. Це дає надію, що хоч щось після нас буде. Головне, аби вони не позвалювали за кордон, — розповідає актор Віктор Андрієнко, 56 років, у холі театру.

— Сьогодні бачимо відлуння того року. Всі фільми знімали тоді. Робити кіно в Україні — це геройська перемога. А зняти тут хороше кіно — це як зробити над прірвою подвійне сальто. Відлуння цього року — побачимо в наступному. Головне, щоб це все дійшло до глядача. Моя прєлєсть! — відволікається Андрієнко, тисне руку кінокритику Алікові Шпилюку.

— Посмотрели более 25 картин, программа очень сильная, — каже президент Одеського кінофестивалю Вікторія Тігіпко, 42 роки. — Особенно серьезно выступили украинские короткометражки. Сейчас такое непростое время, всем нужно поддерживать украинский кинематограф. Это программа не на один год и не на 10. Нужно вбрасывать в кино как минимум 50 миллионов долларов в гривнах, чтобы процесс запустился. Более того, эти десятки миллионов долларов нужны ежегодно. Потому что процесс не должен прерываться. У нас в стране одна проблема — мы всегда на все находим отговорки. Надо уже заняться делом.

— Самое примечательное, что двое призеров оказались прекрасными девушками. Но и главную награду получает тоже женщина. Я думаю, что у Украины есть будущее, раз впереди — женщины, — каже режисер, голова національного журі 74-річний Роман Балаян.

Скіфський олень та $2500 отримує стрічка "Віддалік" режисерки Катерини Горностай, 26 ­років. Знята одним кадром, триває 11 хв. Молоде подружжя в ліжку говорить про кохання та майбутнє.

— Це наше перше експериментальне кіно. Таксі, піца, квартира друга. Працювали професійно, але безкоштовно, — каже Катерина Горностай про бюджет стрічки.

Гран-прі — Скіфського золотого оленя і $10 тис. — здобула ізраїльська режисерка 37-річна Талі Шалом-Ізера.

Фільм "Принцеса" розповідає історію дорослішання 12-річної Адар. Героїня інколи спить в одному ліжку з матір'ю та вітчимом. З останнім у неї починаються стосунки. Режисерка до Києва не приїхала. Приз отримав посол Ізраїлю Еліав Бєлоцерковські.

— Фильм подходит до границ и переходит их. Это очень болезненная тема, но о ней нужно говорить, — каже посол.

— В Ізраїлі виходять до 70 картин на рік, — додає Світлана Тяпіна, представниця посольства з питань культури. — Від 3 по 9 грудня в нас будуть Дні ізраїльського кіно. І "Принцесу" планували ставити в програму, ще не знаючи, що вона здобуде гран-прі.

Закривають "Молодість" володарем гран-прі цьогорічного Венеційського кінофестивалю.

Ляльковий мультфільм для дорослих "Аномаліса" зняли Чарлі Кауфман і Дюк Джонсон. Головний герой — письменник Майкл Стоун їде читати лекцію в інше місто. Вдома залишив дружину і сина. У готелі проводить ніч із новою знайомою — Лісою. На ранок пропонує їй одружитися. Ляльок друкували на 3D-принтері. Бюджет фільму — $8 млн. Майже півмільйона з них зібрали глядачі.

4 жінки й стільки ж чоловіків стали переможцями конкурсної програми 45-го кінофестивалю "Молодість".

Ставил только четверки и пятерки

— Посмотрел почти всю конкурсную программу. На несколько фильмов опоздал, один пропустил, потому что был на съемках. Я постоянно снимаюсь — в студенческих фильмах, в рекламе, — каже кінокритик Сергій Тряшин, 75 років. Йому вручають пожиттєвий абонемент на "Молодість". Із 45 фестивалів відвідав майже всі. — Понравились "По той бік" Александра Литвиненко, "Абонент" сестер Артеменко. Это комедия, а у нас комедий очень мало. Вофка Соловей, украинец из Штатов, приехал сюда и снял комедию на серьезную тему — "Мина". Где-то в районе Донбасса на полуосвобожденной территории товарищ убегает из дома. Бежит через какое-то поле и наступает на мину. Стоит, боится двинуться — все село сбегается. Он говорит: я — на мине. Ему говорят: не бойся, не взорвется. Все время напряжение — рванет или не рванет? Она не рванула. Мина оказалась противотанковая, нагрузка — ­маленькая.

"Молодость" начиналась как факультетско-институтский экзамен. Потом он стал фестивалем. Потом — всеукраинским, всесоюзным, мировым. Программа в этом году сильнее, чем в прошлом. Были дни, когда ставил только четверки и пятерки. Даже троек мало. Может быть, я завышаю. Но когда ни одному фильму не хочется поставить единицу или двойку — это показатель.