Всесвіт "Зоряних воєн": ТОП-15 найцікавіших фактів про культову кіносагу

img

Сьогодні, 4 травня, фанати легендарної кіноепопеї святкують День Зоряних воєн

Важко знайти людину, яка б бодай щось не чула про "Зоряні війни". Дітище американського режисера Джорджа Лукаса вже майже 40 років не втрачає популярності по всьому світу. Фанати створюють сайти, присвячені "Зоряними війнам", влаштовують тематичні ігри, перевтілюючись в улюблених персонажів, діє навіть особлива версія "Вікіпедії" – "Вукіпедія", – статті якої присвячені виключно всесвіту "Зоряних воєн".

"Зоряні війни" – це фантастична сага, яка включає в себе 6 кінофільмів (вже анонсовані 7-ий і 8-ий епізоди), анімаційні серіали, мультфільми, телефільми, книги, комікси, відеоігри. Але, перш за все, це фільми, перший з яких вийшов 1977 року. Вже тоді фільм став дуже популярним.

Хоча варто зауважити, що попри велику популярність саме фільмів, початком "Зоряних воєн" стала книга Фостера і Лукаса, що розповідає про події "Нової надії". До речі, підзаголовок "Епізод IV: Нова надія" фільм отримав лише тоді, коли було прийняте рішення знімати інші частини. Цікаво, що Лукасу було складно отримати фінансування для свого фільму, адже більшість студій думали, що ніхто не захоче дивитися це.


Перші три фільми саги, зняті в 1977, 1980 та 1983 роках, через 20 років після виходу першого були перевипущені з переробкою та додаванням комп’ютерних спецефектів. Вже за два роки, у 1999, Лукас випустив "Епізод І: Прихована загроза", який поклав початок нової трилогії – передісторії. Примітно, що, коли в кінотеатрах США з'явився перший трейлер "Прихованої загрози", власники мультиплексів звернули увагу на поведінку аудиторії: приблизно 75% глядачів платили за квиток у кіно тільки для того, щоб подивитися ролик, а потім йшли з сеансу.

Наразі цикл фільмів "Зоряних воєн" виглядає наступним чином:

Оригінальна трилогія

1977 - Зоряні війни. Епізод IV. Нова надія
1980 - Зоряні війни. Епізод V. Імперія завдає удару у відповідь
1983 - Зоряні війни. Епізод VI. Повернення джедая

Трилогія-приквел

1999 - Зоряні війни. Епізод I. Прихована загроза
2002 - Зоряні війни Епізод II. Атака клонів
2005 - Зоряні війни. Епізод III. Помста ситхів

Трилогія-сиквел

2015 - Зоряні війни. Епізод VII. Сила пробуджується
2017 - Зоряні війни. Епізод VIII
2019-2020 - Зоряні війни. Епізод IX


У 2012 році Лукас продав "Зоряні війни" Disney, заявивши: "Прийшов час передати "Зоряні війни" новому поколінню кінематографістів. Я завжди вірив, що "Зоряні війни" зможуть пережити мене, і вирішив, що дуже важливо передати їх інших протягом мого життя".

Франшиза справила великий вплив на масову культуру, об'єднавши людей у фан-клуби, клуби рольової реконструкції. Кіноепопея започаткувала однойменний фантастичний піджанр в кінематографі. По всьому Світу існує безліч фанатських об'єднань шанувальників. Найбільше їх аудиторія проявляє себе в США та Великій Британії. В США часто проходять масові зібрання фанатів, що доходять до костюмованих фестивалів та парадів 501-го легіону. У Великій Британії 300 тисяч фанатів оголосили бажання визнання Сили як релігії.

4 травня в усьому світі відзначають День Зоряних воєн. Дата обрана невипадково: у фільмі часто чутно фразу "May the force be with you" (Хай прибуде з тобою сила), яку можна почути, а деякі навмисно так обіграють, як "May the fourth be with you" (fourth - четвертий та May – травень: Четверте травня прибуде з тобою). Тож фанати у цей день влаштовують святкування, "Disney" присвячує заходи до цієї дати, а компанія я Tom-Tom приурочила до свята вихід цікавого додатку до навігаційної системи, яка тепер може "розмовляти" голосом Дарта Вейдера.

Еспресо.TV пропонує найцікавіші факти про "Зоряні війні" до тематичного свята.

1. Лукас на першій прес-конференції з приводу "Зоряних воєн" сказав: "Панове, я прекрасно знаю про те, що у вакуумі не чути вибухів і пострілів, а тепер ставте свої запитання".

2. Персонаж Люк Скайуокер зазнав безлічі змін, перш ніж став таким, яким він є. Спочатку Джордж Лукас хотів зробити його дівчинкою. Потім подумував про те, щоб Люк був гномом. Ще був варіант, при якому Скайуокер міг стати 60-річним генералом.

3. Щодо Чубакки: Пітер Мейх'ю, який працював у лікарні санітаром, отримав роль Чубакки завдяки своєму величезному зросту - 2 м 18 см. На створення образу Чубакки з "Зоряних воєн" Джорджа Лукаса надихнув його пес, що сидів на передньому сидінні автомобіля. А саме ім'я "Чубакка" було придумано на основі українського слова "собака".

4. В астероїдній сцені епізоду 5 один з астероїдів, насправді, був черевиком. Кажуть, що Джордж Лукас змусив фахівців з ефектів переробляти цю сцену стільки разів, що вони розлютилися і додали туди черевик.

5. Сцена, де Хана Соло заморожують імперські штурмовики, була дуже довгою і комплексною, і знімати її потрібно було багато разів поспіль. Майже в самому кінці Лея каже Хану: "Я кохаю тебе". Харрісон Форд чув цю фразу вже так багато разів, що він змінив задану за сценарієм репліку "Я теж тебе кохаю" на "Я знаю". Лукас не захотів перезнімати цю сцену, вирішивши, що так навіть набагато краще.

6. Джордж Лукас був дуже незадоволений тим, що в 1983 році президент США Рональд Рейган оголосив Стратегічну оборонну ініціативу і назвав її "Зоряні війни". Тож, режисер вирішив помститися і дав віце-королю Торгової Федерації - жадібному, боягузливому і злому персонажу - ім'я Нут Ганрей. Нут перекладається як "тритон". Ганрей - анаграма прізвища Рейган.

7. Щоб отримати рев натовпу під час перегонів на автомобілях, звукорежисер вирушив на матч з американського футболу і записав на магнітофон реакцію уболівальників. Плач трирічної дівчинки, оброблений на комп'ютері, став звуком, який потім вимовляли підводні чудовиська. Звук космічного корабля "Тай-Файтер" виник з поєднання крику молодого слона і шуму покришок по мокрому асфальту. А звук дверей шаттла Дарта Вейдера - це брязкіт решітки камери в'язниці Алькатрас.

8. Корабель "Millennium Falcon" був придуманий Лукасом в закусочній: улюблений режисером гамбургер з маслинкою здався вдалою моделлю для створення космічного корабля. Зовнішній вигляд генерала Грівуса з "Зоряних воєн-III: Помста ситхів" був придуманий завдяки пляшці з рідким милом. Комунікатор Куї-Гон Джина з "Зоряних воєн-I: Прихована загроза"  - це злегка "модифікована" жіноча бритва Sensor Excel Razor, а серед мотлоху в космічному кораблі можна побачити використані картриджі від принтера. У тому ж першому епізоді можна побачити інопланетян, схожих на істот з фільмів "Інопланетянин" і "Чужий".

9. "Зоряні війни" могли б називатися інакше. Справа в тому, що кіностудія "20th Century Fox" була незадоволена назвою, вважаючи, що вона несе негатив. Під час роботи над фільмом серед знімальної групи і акторів був оголошений конкурс на найкращий варіант назви картини. Але ніхто не зміг придумати нічого цікавого, і тому вирішили залишити "Зоряні війни".

10. Дарт Вейдер був першим героєм, якого придумав Джордж Лукас для "Зоряних воєн". Вейдер з голландської перекладається як "батько". Дарт означає "темний лорд ситхів". Ім'я Еннакіна Скайуокера було запозичене Джорджем Лукасом у свого друга - режисера Кена Еннакін. А взагалі "Енакін" - це грецьке слово "енакс" у знахідному відмінку, що перекладається як "лорд".

11. Фраза "У мене погане передчуття" (I have a bad feeling about this) стала своєрідною візитівкою франшизи. Її вимовляють у всіх шести фільмах зоряної саги.


12. Кожен актор, герою якого за фільмом дістався світловий меч, вправі був сам обирати колір меча. В основному брали блакитний, як у Еннакіна Скайуокера, зелений, як у Йоди, або червоний, як у Дарта Вейдера. Лише у Мейса Вінду меч незвичайного фіолетового кольору. Актор Семюель Джексон вирішив, що такий світловий меч буде виглядати цікаво.

13. У більшості сцен з Харрісоном Фордом Керрі Фішер стоїть на спеціальній підставці, щоб не такою помітною була різниця в зрості: Керрі приблизно на тридцять сантиметрів нижче Форда, що зробило б смішним їхні поцілунки.

14. Для кожної раси була придумана своя мова. Так, наприклад, евоки спілкувалися тагальською мовою, що поширена на Філіппінах. Раса джавосів розмовляла зулуською мовою, прискореною на комп'ютері. Грідо з раси родіанів спілкувалися кечуа - мовою перуанських індіанців, - програною задом наперед. А мова Джаббі Хатті була запозичена в одного з в'єтнамських діалектів.

15. Візажист Стюарт Фріборн створив образи всіх персонажів оригінальної трилогії "Зоряні війни". Для моделювання ляльки магістра Йоди Фріборн схрестив два обличчя: взявши за основу себе, він додав до образу характерні зморшки Альберта Ейнштейна.

По материалам сайта espreso.tv/