XV Дні грецької культури пройдуть в Харкові

XV Дні грецької культури пройдуть в Харкові

Відкриється цикл заходів концертом артистів Харківської обласної філармонії, який відбудеться 7 жовтня в Будинку органної та камерної музики (вул. Університетська, 11, початок - о 18:30). У програмі концерту - твори з репертуару грецької співачки Марії Каллас, грецького композитора Мікіса Теодоракіса, інших грецьких музикантів. У концерті візьмуть участь лауреати міжнародних та національних конкурсів Ігор Бондаренко, Вікторія Гіголаєва, Олександра Кузьміна, заслужений артист України Василь Дмитренко (скрипка), Станіслав Калінін (орган) та інші музиканти, передає city.kharkov.ua.

9 жовтня в головному корпусі Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна відкриється планшетна виставка і пройде літературний вечір «Костіс Паламас (1859-1943) - великий поет, прозаїк і драматург Греції, один з найбільших представників новогрецької літератури у світовій літературі ХХ століття» (8-й поверх, початок - о 15:00).

17 жовтня в Харківському художньому музеї (вул.Раднаркомівська, 11) відбудеться підбиття підсумків V Обласного конкурсу дитячого малюнка на грецьку тематику «Сяйво Еллади» (початок - о 16:00).

24 жовтня в Харківській спеціалізованій музично-театральній бібліотеці ім. К. С. Станіславського (пер. Інженерний, 1а) пройде вечір, присвячений 90-річчю з дня народження грецького композитора Мікіса Теодоракіса (початок - о 14:00).

31 жовтня в Харківському національному автомобільно-дорожньому університеті (вул. Петровського, 25) відбудеться урочисте зібрання, присвячене державному святу Греції «Охі!» (початок - о 13:00).

Організатори - міське товариство греків «Геліос» за підтримки відділу по роботі з об'єднаннями громадян Харківської міської ради та інших організацій.

Довідка. У Харкові вже 25 років існує товариство греків «Геліос», до якого входять понад 600 осіб, що живуть в місті (з урахуванням членів сімей). Це одна з найбільш численних грецьких громад України. Серед видатних політичних, громадських діячів, науковців, греків за походженням, - засновник Харківського університету і його брат Василь та Іван Каразіни, головний конструктор дизельного двигуна танка Т-34 Костянтин Челпан, лікар-гуманіст Ксенія Іліади, яка врятувала в період фашистської окупації сотні харків'ян. І сьогодні серед членів суспільства є заслужені діячі України в різних сферах науки і культури, більше 30 докторів і кандидатів наук, аспіранти, професійні художники і скульптори, фотохудожники, дизайнери, музиканти, співаки. ХМОГ «Геліос» є членом Федерації грецьких товариств України. Ділові контакти встановлені з Посольством Греції в Україні.