Як Басилашвілі бореться з Путіним: 10 "антиватницьких" цитат

Як Басилашвілі бореться з Путіним: 10 "антиватницьких" цитат

Російський актор Олег Басилашвілі відстоював гуманістичні цінності ще за часів СРСР, продовжує їх відстоювати і зараз.

Попри шалений тиск на опозиціонерів у своїй країні, актор відкрито протестував проти анексії Криму і агресії Росії на Сході України.

10 "антиватницьких" цитат Басилашвілі.

1. "Ми (росіяни) через приєднання Криму, замість брата і друга, який поруч з нами, вже отримали злого ворога - на всі часи"

2. "Крим - не іграшка: відібрав - віддав назад. Народ Криму - також не іграшка. Треба рахуватися з тими, хто там живе. Був проведений референдум і дійсно, я в це вірю, велика частина кримчан висказалась за приєднання до Росії. Але уявіть собі, що Кубань проголосує за те, щоб приєднатися до США. Значить, Штати можуть зайти туди і заволодіти Кубанню? І як би ми назвали цей акт? Напевно, окупацією..."

3. "Нічого зрозуміти не можна. ЗМІ не доносять до мене повну картину того, що відбувається. Чому туди (на Донбас - ред.) їдуть якісь добровольці з Росії? Яким чином вони туди проходять? Є ж кордон!... Він повинен бути закритим. А тут десятки, сотні добровольців зі зброєю його перетинають. Як таке можливо?"

4. "Чи хочемо ми смерті солдат з тої чи іншої сторони? Це ж наші браття, наші діти, наші онуки. Припиніть це будь-яким способом, властивим людині, а не звіру. Жадібність, честолюбство, політичні амбіції - не найкращі порадники в цьому питанні. Будьте людьми, припиніть війну. Подумайте, що скажуть про нас наші з вами нащадки!"

5. "В російській Конституції є рядок, в якому говориться: наша країна - вільна. Значить, громадянин, артист має право робити все, що не заборонено законом. За що засуджують Макаревича? За те, що він дав концерт у країні, з якою Росія формально не знаходиться у недружніх стосунках. Війну не оголошено, офіційно її немає. Чому Макаревич не може співати в цій країні, де у нього запланований концерт?"

6. "Зараз я, чесно кажучи, дуже мало дивлюся телевізійні програми, але інколи доводиться. Вмикаєш, а там - Соловйов або ще хтось. І - набір людей, який вже позастрягав у зубах. Все ті самі люди, що говорять ті самі слова, за які мені буває просто соромно. Чому це відбувається? Думаю, що слово "патріотизм", яке часто зараз звучить, сприймається неправильно, вкрай убого"

7. "Раб сидить в наших генах ще с рюриковщини. Лакей Фірс в "Вишневому саді" згадує, що "перед нещастям сова кричала". А на питання, перед яким нещастям, відповідає: "Перед волею". Це ж Чехов сказав, а не хтось інший! В нас і досі сидить страх перед барином, несправедливою владою: а раптом візьмуть і посадять. Треба по краплі видавлювати з себе раба, в тому числі, і на виборах"

8. "У людей з'являється роздратування проти тих, хто поводить себе неординарно. Тому були вбиті Пушкін, Столипін і Маяковський, свистом і насмішками зведений у могилу Сахаров. Навіщо? Їх вбиває сам народ. Щоб, мовляв, не видрючувався, не підкреслював чиюсь сірість. Але неординарні і "незгодні" з 'являються знову"

9. "Але так само, як отруєне повітря отруює людей, збуджуючи хвороби, так і потворна та хвора моральна атмосфера калічить душі людей, інколи впливаючи навіть на зовнішність"

10. "Думаю, це одна із найбільш значимих цінностей нашого сьогоднішнього життя - розмаїття книг у крамницях, можливість читати, порівнювати, робити самостійні висновки"