Які червоні плоди є корисними дня нашого здоров'я

Які червоні плоди є корисними дня нашого здоров'я

Рослинні продукти різного забарвлення містять різні біологічно активні складові, які надають сприятливий вплив на всі органи і системи. Дієтологи рекомендують щодня включати в своє меню овочі, фрукти і ягоди 5 різних відтінків, щоб наситити організм всіма необхідними компонентами. Які ж червоні плоди є корисними дня нашого здоров'я?

Помідор. Крім чудового смаку, цей овоч славиться величезною кількістю корисних речовин, що входять до складу його м'якоті. Томати - потужні антиоксиданти. Лікопін, що міститься в плодах, є ефективним засобом у боротьбі з раковими клітинами; він запобігає мутації ДНК і ріст пухлин. Саме завдяки лікопіну, томати мають яскраво червоний колір.

Особливістю лікопіну є його здатність краще засвоюватися організмом навіть після термічної обробки томатів. До складу помідорів входять вітаміни групи В, нікотинова і фолієва кислота, ретинол, аскорбінова кислота, Е, РР, К, пектини, харчові волокна, зола, органічні кислоти, натрій, сірка, кальцій, цинк, молібден, хром, фосфор, залізо. Лікопін, властивості якого підсилюють калій і магній, є відмінною профілактикою всіх серцево-судинних хвороб. Свіжі помідори корисні всім жінкам, особливо в період вагітності.

Яблучна і лимонна кислоти у складі овоча позитивно впливають на обмінні процеси і кровотворення. Свіжі плоди і томатний сік рекомендується щодня вживати в їжу при депресії, гастриті (тільки зі зниженою кислотністю), анемії, атеросклерозі, хронічних запорах, при зниженні когнітивних функцій мозку: погіршенні концентрації уваги, ясності мислення і пам'яті. Для посилення всмоктування корисних речовин з томатів, їх краще вживати в салатах з додаванням рослинних олій, а також в концентрованому вигляді (томатна паста, томатний сік).

Кавун. Ця солодка, соковита і приємна в усіх смакових відносинах ягода, є джерелом безлічі біологічно активних компонентів, що надають саме різнобічне вплив на організм.

По-перше, кавун просто «наповнений» антиоксидантами, які рятують організм від продуктів окислення - вільних радикалів, виводячи їх природним шляхом. Аскорбінова кислота, що входить в м'якоть плоду, якраз і є одним з представників антиоксидантів. Один шматочок соковитого кавуна містить чверть денної норми вітаміну С.

По-друге, до складу кавуна входить амінокислота фенілаланін, недолік якої веде до розвитку хвороби Паркінсона, тому його регулярне включення в раціон літніх людей буде служити відмінною профілактикою цього грізного захворювання.

По-третє, кавун, як і томат, містить лікопін, правда його на 60% більше, ніж в помідорах! Цей інгредієнт активно підсилює дію бета-каротину, будучи захистом від раку молочної залози, простати, органів травленні і легенів. Присутність в кавуні клітковини допомагає в очищенні кишечника, сприяє здоровому станом шкіри, веде до зниження ваги і є профілактикою онкології. Завдяки своїм сечогінним властивостям, кавун ефективно очищає нирки, виводячи зайву рідину з організму, разом з якою йдуть все накопичилися отрути, токсини і канцерогенні речовини.

Шипшина. Ці цілющі червоні плоди вважаються визнаним лідером за вмістом вітаміну С (до 4700 мг). Шипшина багата вітамінами В2, Е, К, Р, каротином і рибофлавіном, фітонцидами, ефірними маслами, мінеральними солями, макро- та мікроелементи (залізо, калій, магній, кальцій і ін.), Органічними кислотами (лимонна і яблучна), цукрами ( фруктоза, глюкоза).

Для того, щоб значною мірою зміцнити імунітет, позбутися кровоточивості ясен, ліквідувати авітаміноз, нормалізувати склад крові, підняти рівень гемоглобіну, підсилити відтік жовчі, позбутися депресії, допомогти в роботі серця потрібно щодня випивати по склянці настою з шипшини.

Шипшина вважається відмінним загальнозміцнюючим засобом і ефективною профілактикою простудних захворювань. Систематичне вживання чаю з плодів шипшини допоможе налагодити роботу сечостатевої системи, розчинити маленькі камені в нирках і вивести пісок з них, відновитися після перенесених хірургічних втручань, важких хвороб і наслідків стресу.

Шипшина має протизапальну дію. Важливим достоїнством шипшини є те, що його можна вживати цілий рік. Додаючи в настій ягід мед, ви не тільки покращуєте його смакові якості, а й підсилюєте корисну дію на організм.

Відзначено ще одна важлива властивість червоних плодів - це їх здатність омолоджувати шкіру, розгладжує зморшки. Так що, вживаючи рослинну їжу червоного кольору, ви піклуєтеся про своє здоров'я, красу, молодості і якості життя.

Джерело: zdorovia.com.ua