Як Мінфін удосконалить податкову систему України

Як Мінфін удосконалить податкову систему України

Перипетії навколо Податкового кодексу України не вщухають вже більше року. І в Міністерстві фінансів України розробили та готові представити на розгляд Кабінету міністрів законопроект з удосконалення податкової системи нашої держави.

Головна мета законопроекту — спрощення адміністрування, зменшення маніпуляцій у Державній фіскальній службі та мінімізація тиску на бізнес.

При створенні плану були враховані пропозиції від народних депутатів, бізнесу та громадських експертів.

Що буде у самому законопроекті та що це дасть бізнесу?

Адміністрування податків:

·оптимізація структури та функцій ДФС - сприятиме зменшенню позапланових перевірок;

·запровадження повноцінного електронного кабінету платника податків - скоротить вплив людського фактору, і тим самим зменшить корупцію;

· перехід до однорівневої системи апеляційних оскаржень рішень ДФС - посилить захист бізнесу;

· передання права на письмові податкові консультації від ДФС до Мінфіну – зменшить маніпуляції та розбіжності в трактуванні податкового законодавства.

ПДВ :

· запровадження єдиного публічного Реєстру заяв на бюджетне відшкодування ПДВ – допоможе вирішити проблему зі своєчасним поверненням ПДВ;

· удосконалення системи електронного адміністрування ПДВ – зробить процес набагато більш прозорим та зручним бізнесу.

ПДФО:

· розширення переліку витрат фізичної особи – підприємця (ФОП) від провадження господарської діяльності на суми акцизного податку сплачених під час роздрібної торгівлі підакцизними товарами – спростить ведення бізнесу;

· надання права фізичній особі звернення до контролюючого органу для отримання консультативної допомоги при заповненні річної податкової декларації – спростить подання декларацій та зменшить кількість помилок.

Єдиний податок:

· при сплаті податків ФОП зможуть не враховувати працівників, які призвані на військову службу – дасть додаткові можливості для мікро- та малих підприємств наймати більше працівників і при цьому не платити більше податків.

Акцизний податок:

· відміна акцизного податку для тих, хто продає пальне в малих ємностях – зменшить податки для малого бізнесу;

· звільнення від оподаткування акцизним податком тютюнової сировини тютюново-ферментаційних заводів, а також додаткове стимулювання вирощування такої сировини в Україні (звільнення від оподаткування вирощування та переробки тютюнової сировини) – зменшить податки та стимулюватиме інвестиції та нові робочі місця.

Плата за спеціальне використання води:

· скасування рентної плати за спеціальне використання води для всіх, окрім первинних водокористувачів (водоканали) – зменшення податків для вторинних водокористувачів.

Особливості оподаткування в зоні АТО:

· врегулювання питання сплати окремих податків (ПДВ, ПДФО, акцизного податку, єдиного податку та податку на майно) на території проведення АТО та тимчасово окупованій території шляхом встановлення особливих правил їх адміністрування – зупинить нарахування штрафів, звільнить від сплати місцевих податків частину підприємств.

Що далі?

Після схвалення проекту закону Кабінетом Міністрів, він буде поданий на розгляд Верховної Ради. В міжсесійний період проект буде надалі обговорюватися з бізнесом і громадськістю з метою формування єдиної позиції до розгляду Верховною Радою.

Источник