Як Верховна Рада працювала із заблокованою трибуною

Як Верховна Рада працювала із заблокованою трибуною

Навіть із заблокованою трибуною депутатам вдалося ухвалити низку нагальних законів, повідомляє 24tv.ua.

Верховна Рада визнала добровольців та низку інших категорій учасниками бойових дій. Віце-спікер Андрій Парубій назвав цей документ одним з найважливіших законів. Крім безпосередніх учасників бойових дій, цей закон поширюється на сім’ї зниклих безвісти, загиблих в АТО чи померлих унаслідок поранення, добровольців, працівників відповідних підприємств та волонтерів.

Також депутати ухвалили закони, які дозволять Україні отримати кредит на 800 мільйонів доларів від Світового банку та Японії. І наблизили публічність Антимонопольного комітету. У першому читанні нардепи проголосували за те, аби Комітет публікував у відкритому доступі всі свої рішення.

Утім найбільше засідання запам'яталося блокуванням трибуни ще з самого ранку. Переважно радикалами та позафракційними. Вони вимагали врегулювання тарифів, які на їхню думки є просто грабіжницькими.

Ще одна вимога блокувальників – створення ТСК. Тимчасова слідча комісія потрібна, аби дослідити корупцію у верхівці уряду. Про розкрадання державних коштів Кабміном заявив екс-керівник Держфінінспекції Микола Гордієнко, якого відсторонили від посади. Депутати від "Самопомочі" вважають, що створення Слідчої комісії проблемі не зарадить, тому вимагають відповідного закону.

Але навіть із заблокованою трибуною вдалося у першому читанні ухвалити проект, за яким дозволяється демобілізувати батьків дітей-інвалідів першої або другої групи. Також підтримали депутати і те, аби студенти та аспіранти, які проходять військову службу, могли її покинути.

Депутати погодились виділити 400 млн з держбюджету на зарплати шахтарям.