З 1 березня планово зростуть тарифи на електроенергію для населення

З 1 березня планово зростуть тарифи на електроенергію для населення

Від 1 березня в Україні планово зростуть тарифи на електроенергію для населення. Це рішення передбачено НКРЕ ще рік тому.

 Відтепер за 1 кВт/год. доведеться платити 0,90 гривні (у разі споживання до 100 кВт/год.) та 1,68 гривні (у разі споживання понад 100 кВт/год.).

 Наприклад, якщо невелика родина використовує на місяць 200 кВт. електроенергії, використовуючи мінімум приладів, які споживають електроенергію, платить за світло понад 200 гривень. То уже з березня доведеться заплатити понад 250 гривень. І це тільки електроенергія.

 Ще 2015-го НКРЕ своєю постановою затвердила поетапне підвищення вартості електроенергії. Останній етап припадає на березень 2017 року.

 Однак на цьому подорожчання не завершаться. Усе зводиться до того, що тарифи й далі будуть підвищувати.

 Днями з’явилося повідомлення від НКРЕ, що ціни на електроенергію для населення ще занижені на 60%.

 У Національній комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, заявили, що вартість електроенергії для населення на 57,7% нижча за економічно обґрунтований рівень, який станом на січень 2017 року становить 2,31 гривні за 1 кВт./год.

 – Постановою НКРЕ від 26 лютого 2015 року №220 передбачалося привести у березні 2017 року тарифи на електроенергію для побутових споживачів до економічно обґрунтованого рівня. Однак, протягом 2015-2016 років відбулося зростання середньозваженого тарифу на електричну енергію. Середній роздрібний тариф на електроенергію для населення у січні 2017 року становить 2,31 гривні за 1 кВт/год. Тобто зараз населення платить тільки 42,29% ринкового рівня тарифу, – заявили у комісії.

 У НКРЕ вважають, що навіть після березневого підвищення тарифів населення буде сплачувати за світло менше за ринкову ціну. Ці далекі від реалій життя пересічних українців посадовці уже засідають у своїх кабінетах та роздумують, що ще придумати, аби підвищити тариф для простого люду.

 Підігрівають ситуацію і розмови в Кабінеті Міністрів про дефіцит вугілля антрацитової групи та відключення електроенергії у семи областях України.

 За підсумками засідання Міненерго було доручено на чергове засідання уряду винести рішення щодо введення надзвичайного стану в енергетиці.

 Електроенергія дорога через Ахметова

 Колишній член НКРЕ, експерт із питань енергетики Андрій Герус заявив, що в Україні електроенергія дорожча від можливої ціни на 20% через Ахметова. Він зазначив, що основну вигоду завдяки формулі «Роттердам+» отримує теплова генерація. Найбільша доля теплової генерації – у ДТЕК, яким володіє Р. Ахметов.

 – Основною проблемою ринку електроенергії в Україні нині є монополізація, політичне управління галуззю та інституційна слабкість, політична залежність регуляторів. Адже генерувальні активи у власності держави – понад 70% ринку, ДТЕК – понад 25% ринку.

 Чи будуть олігархи і надалі оббирати українців, наразі невідомо, хоча нинішні урядовці нічого не роблять, щоби поліпшити життя пересічного громадянина.