Загадка українського цукру: в світі дешевшає, а у нас дорожчає

Загадка українського цукру: в світі дешевшає, а у нас дорожчає

Ціни на продукти в Україні продовжують зростати. «Чорний день» настав для всіх, хто любить солодке - Кабмін постановив підняти ціни на цукор.

Згідно з постановою, ціни на цукор зростуть на 36%, на цукровий буряк майже на 30%. Дана норма діятиме до вересня 2016 року. З яких причин Кабмін пішов на такий крок, радіостанції Голос Столиці розповів незалежний експерт з аграрних питань Олексій Якубін.

Це підвищення стосуватиметься тільки минулорічного врожаю, чи йдеться і про майбутній врожай також?

– Це стосуватиметься саме нового врожаю, тому що минулорічний врожай зараз вже продається. Але ми маємо розуміти, що насправді цукор в Україні і так зріс за рік більше ніж на 60%. До речі тут є один дуже цікавий нюанс, пов'язаний з тим, що ціна на цукор в світі падає. За останніми даними, ціна у світі на цукор лише за березень впала на 19%. І це в першу чергу пов'язано з тим, що дуже добрий прогноз на врожай в Бразилії та інших країнах, які експортують цукор. Тому це підвищення дещо дивно виглядає на фоні того, що світовий ринок цукру зараз знижує ціну.

Чи є якісь причини, щоб підвищувати ціни на цукор локально в Україні?

– Україна майже не торгує в світі цукром, єдине місце, куди Україна поставляє цукор, це вільна економічна зону під назвою Крим. Тому на світових ринках панує цукор, який вирощується з цукрової тростини, в першу чергу бразильський. Навіть країни СНД купують його і Україна в тому числі. Відповідно, ця постанова Кабміну орієнтована на те, щоб допомогти принаймні не зменшити прибутки українським цукровим компаніям, тобто зберегти їх.

Наскільки для нас з вами здорожчає цукор?

– Тут є два нюанси. Перший — ціна гривні до долару, від цього буде дуже залежати, наскільки збільшиться ціна на цукор. І другий нюанс — цукрові виробники не можуть сильно піднімати ціни, бо є дешевший бразильський цукор. Я думаю, що ціна на цукор зросте, але не кардинально. Можливо вона зросте приблизно на ті ж 30%, можливо менше.

Чи варто очікувати у вересні чи до вересня ажіотажу на цукор?

– Ажіотаж можна влаштувати і при наявних запасах. В України зараз немає проблем з цукром, бо є великі перехідні залишки цукру з цього року. Тому ймовірність не дуже висока, бо на світовому ринку є багато дешевого цукру, який може швидко заповнити Україну.

Источник: http://u-news.com.ua/