ЗНО-2016: тести по-новому

ЗНО-2016: тести по-новому

Уже відомі дати проведення ЗНО з кожного навчального предмета й характер тестів Український центр оцінювання якості освіти затвердив характеристики тестів зовнішнього незалежного оцінювання, які абітурієнти писатимуть наступного року.

Тож уже знаємо, скільки часу відвели на виконання тесту з кожного предмета, кількість та форми завдань і схеми оцінювання цих завдань. Зміни стосуються, зокрема, хімії, історії України, математики й української мови та літератури.

-- Отже, наступного року в тестових зошитах з хімії буде вже не 54, а 50 завдань. Проте час на виконання тестової роботи не зміниться і становитиме 150 хвилин, - розповідає газеті "Експрес" Лариса Середяк, директор регіонального центру оцінювання якості освіти.

- Та через зменшення кількості завдань, відповідно, й максимальна кількість балів за тестування із хімії зменшилася з 86 до 80. Як і цього року, у 2016-му всі випускники одинадцятих класів обов'язково складатимуть ЗНО з української мови та літератури, результати якого зараховуватимуть як державну підсумкову атестацію (відповіді на мовні завдання) і як ЗНО при вступі (результат виконання всіх завдань).

Проте наступного року тестову роботу - 58 завдань трьох форм: завдань з вибором однієї правильної відповіді, завдань на встановлення відповідності та завдання з розгорнутою відповіддю - писатимуть не 150 хвилин, а 180.

-- А як щодо інших предметів?

-- Зміни також стосуються тестів зовнішнього незалежного оцінювання з історії України. Наступного року результати ЗНО з цього предмета зараховуватимуть як державну підсумкову атестацію. Тест матиме дві частини: перша охоплюватиме період історії України ХХ - початку ХХІ століття і буде зараховуватися як ДПА, а друга охоплюватиме період історії України від найдавніших часів до кінця ХІХ століття.

Результати за тест у цілому враховуватимуть при вступі до вищих навчальних закладів. Загальна кількість завдань тесту з історії України - 60, на виконання яких відводитиметься 150 хвилин, а не 135, як цьогоріч. Подібно буде з математикою. Тест теж складатиметься з двох частин, котрі зараховуватимуть як ДПА і як результат ЗНО, потрібний при вступі. На написання сертифікаційної роботи з математики наступного року виділять 180 хвилин, а не 130, як це було дотепер. Проте й завдань додасться. Їх кількість збільшиться із 30 до 33. Це будуть завдання чотирьох форм: завдань з вибором однієї правильної відповіді, завдань на встановлення відповідності, завдань відкритої форми з короткою відповіддю, а також завдань відкритої форми з розгорнутою відповіддю.

Максимальна кількість балів з математики - 62. До 1 грудня вищі навчальні заклади освіти мають вивісити на своїх сайтах Правила прийому. І тоді майбутні абітурієнти дізнаються, з яких предметів доведеться складати ЗНО, аби вступити на обраний факультет. До слова, програми тестів залишилися такими, як були цього року.

-- Чи відомі дати проведення тестування із кожного предмета?

-- Так. Міносвіти вже затвердило Календарний план підготовки та проведення ЗНО в 2016 році. Тож дати проведення тестування з кожного навчального предмета відомі. Основна сесія ЗНО стартує 5 травня тестуванням з української мови та літератури. 11 травня - тестування з математики, 13 травня - з історії України. Ці три предмети проводитимуть у травні, адже результати написання тестових робіт зараховуватимуть як ДПА.

Тестування з решти предметів відбуватиметься вже у червні. Зокрема, 3 червня проходитиме ЗНО з російської мови, 6-го - з іспанської, 7-го - з англійської, 8-го - з німецької, 9-го - з французької, 10-го - з біології, 13-го - з фізики, 15-го - з географії. Тестуванням із хімії, яке відбуватиметься 17 червня, завершиться основна сесія ЗНО. Додаткова ж сесія розпочнеться 14 червня тестуванням з української мови та літератури, а завершиться ЗНО з хімії 4 липня. Реєстрація ж на основну сесію ЗНО стартує 1 лютого 2016 року і триватиме до 5 березня.

У документі також зазначено, що до 31 травня Український центр оцінювання якості освіти має надіслати навчальним закладам інформацію щодо результатів атестації випускників за 12-бальною шкалою. А результати тестування абітурієнтів стануть відомі вже до 25 червня.

expres.ua