Зроблено в Україні. 400 мультфільмів від студії "Укранімафільм"

Мультфільми студії "Укранімафільм" стали прикрасою дитинства не одного покоління і навіть досі залишаються популярними.

1959-ого режисер Іполит Лазарчук згуртував десяток талановитих студентів, які, окрім університетської теорії, більше нічого не знали. Зате в майбутньому титри з їхніми іменами читатимуть мільйони дітлахів у всьому Союзі.

Першим фільмом новоствореного цеху мультиплікаторів стали "Пригоди Перця". Власне через брак досвіду робота над двадцятихвилинним мультиком тривала 2 роки, зате стала символом відродженням української анімації. Молоді мультиплікатори з секундоміром промальовували в уяві окремі сцени, або ж, дивлячись у дзеркало, змальовували свої гримаси. І хоча герої говорять російською мовою, зате пісні залишились українські.

Перше міжнародне визнання кияни здобули за роботу "Ведмедик і той, хто в річці живе". Нагорода "Золота туфелька" у Чехії змусила всіх звернути увагу на молоду команду.

А роком пізніше з'явився перший мультфільм із серії "Як козаки..." Володимира Дахна. Мультфільм про трьох бравих запорожців мав феноменальний успіх. Як і будь-яка класика, мультфільм не старіє, а його й досі дивляться внуки розробників.

Наступними успіхами стали 13-серійний мультфільм "Пригоди капітана Врунгеля" на кораблі "Побєда".

Особливо полюбили діти Капітошку. Важко знайти дитину, яка б не знала пісеньки з цього мультфільму. Створені у 80 роках пригоди вовка і крапельки й далі залишаються улюбленими, про що свідчать мільйонні перегляди обох серій.

Під час кризи перших років незалежності українська анімація практично завмерла. Випущені за рік картини можна було перелічити на пальцях однієї руки. Втім саме в ці непрості часи з'явилося продовження пригод козаків, які грали в хокей та "Енеїда".

Справжньою сенсацією стала стрічка "Йшов трамвай номер 9" Степана Коваля. Особливість 9-хвилинного мультика – пластилінова робота, за яку українець здобув "Срібного ведмедя" на Берлінському кінофестивалі.

Зате вже торік на екрани вийшли перші чотири серії Пригод Котигорошка, а у грудні з'явився перший український повнометражний мультфільм "Бабай", намальований вручну. В одній хвилині мультфільму – тисяча зображень, а за 70 хвилин глядач побачить понад 70 тисяч малюнків! Персонажів озвучили Остап Ступка та Ірма Вітовська.

Джерело: http://24tv.ua/